Какво е да си метъл фен

Настоящата статия е първият ми материал, който написах за университетския вестник във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Представям ви я и в блога си.
Какво е метъл културата днес? Мода, начин на живот или просто музика? Всъщност всеки почитател на твърдата музика разбира това понятие различно. Хората са различни и, естествено, разбиранията им са различни. В последните години немалко млади хора започнаха да приемат метъл културата за поредната мода, излязла на пазара. Мода, която отминава с времето и се замества от друга.
Но това едва ли е нещо, отминаващо така лесно. Винаги съм смятал, че метълът е начин на живот. Начин, помагащ ти да преодолееш трудностите в живота, тежкото ежедневие, начин да се усетиш презареден. Музика, даваща ти енергия, позволяваща най-съкровените ти желания да излязат на повърхността на душата ти. Музика, караща те да се чувстваш свободен. Какво значи да се събудиш и да пуснеш любимата си група? За някои това би било нещо нормално, за други – начин на започване на деня, зареждащ с хубави емоции. Идеологията на метъл музиката е всестранна, няма определена тематика и може да обхваща широк диапазон от теми, може да обхваща теми от любовта и живота, до средновековни битки и религиозни насочености. В немалкия избор на стилове всеки може да преоткрие себе си в метъла, ако надникне в същността му.
Но какво е да си метъл фен днес? Значи ли това, че трябва да си гледан от останалите като различен? Или като по-низш? На какво се дължи общоприетото негативно мнение за тези фенове?
Забелязал съм, че когато по улицата мине момче с дълга коса и пиърсинг, облякъл тениска с любимата си група, хората хвърлят неодобрителни погледи към него. Мои познати, ходили в чужбина, ми споделят, че там обществото е по-отворено към всички видове култури и не подхождат резервирано към различните типове хора. Явно у нас обществото още не е възприело този подход към останалите. В България отсъства доверието между хората и желанието да опознаеш един човек като характер.
Но всъщност другаде трябва да търсим отговора на проблема. Не трябва да поставяме хората под общ знаменател заради музиката, която предпочитат, начина, по който се обличат или филмите, които гледат. Всеки човек има индивидуален характер и не предпочитанията му в изкуството го изграждат като човек, а възпитанието и обстановката, в която израства. Музиката е нещо, съпътстващо ни в ежедневието и не е критерий, по който можем да оценим даден човек. Дочувал съм определения за метъл феновете като „утайки”, „простаци”, „побойници” и други подобни епитети. Да, и такива не отсъстват, но да не забравяме, че и в другите среди има подобни индивиди, които не по-малко могат да създадат същото мнение за съответната среда. Упадъци има навсякъде и занапред ще има. Трябва да се научим да определяме хората по техните личностни качества и характери, а не по музикални, спортни и други видове предпочитания. Така ще можем да отсеем зърното от плявата и да създадем подходящите за нас контакти.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочетете още:
Another brick in the wall

22.2.2014

Затвори