Данъци и данъчно облагане на доходи – Печалба от Дивиденти (ВИДЕО)

Попълване на годишна данъчна декларация - печалба от дивиденти

Представям следващата част от поредицата за попълване на Годишна Данъчна Декларация. След множество запитвания този път обръщам внимание на това как се облагат доходите от дивиденти и как отразяваме печалбата в данъчната декларация.

Приложението, което трябва да попълним, е Приложение N8. В същото приложение, но в друга негова част, попълвахме и притежаваните от нас акции в чужбина. Как да декларирате притежавани акции в чужбина можете да видите в това видео.

Не бива да бъркаме доходите от дивиденти с доходите от продажба на акции. Ако за съответната данъчна година сте реализирали печалба от търговия с акции, тогава се попълва Приложение N5. Ако не знаете как да декларирате печалба от акции, вижте това видео.

Важен момент от попълването на декларацията с Приложение N8 е, че сумата се декларира в български лева. Предвид, че доходът ви е от чужбина, по всяка вероятност той е в чужда валута и трябва да бъде превалутиран. Превалутирането се случва по курса на БНБ, какъвто е бил той в деня на получаване на дохода.

Например – получавате 100 щатски долара дивидент на 20 април 2019 г. За да превалутирате правилно тези 100 долара, трябва да изчислите сумата спрямо курса на БНБ такъв, какъвто е бил той на 20 април 2019.

Другото важно нещо е, че ако сте попълнили декларация за избягване на двойното данъчно облагане, би трябвало данък дивидент да ви бъде удържан още в чужбина, т.е. в България да не дължите повторно данък. Превалутирането на този данък се извършва на същия принцип, като описания по-горе.

Подробности и нагледно попълване на Данъчната декларация за доходи от дивиденти вижте в следващото видео:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *