Данъци и данъчно облагане на доходи – Печалба от продажба на акции (ВИДЕО)

Как да попълним годишната данъчна декларация - Печалба от акции - Приложение N5

Как да попълним годишната данъчна декларация – Печалба от акции – Приложение N5

И аз като всички инвеститори се вълнувам от подаването на годишната данъчна декларация. За пръв път подавам онлайн декларация за облагане на печалба от акции в чужбина (в моя случай от САЩ). Не знаех как трябва да го направя, но проведох няколко разговора с представители на Националната агенция по приходите (НАП) и накрая се справих. Понеже съвсем не съм единствения, който си задава въпроса защо е толкова сложно и как да преборим бюрокрацията, която се е въплътила дори в онлайн системата на НАП, реших, че е хубаво да споделя опита си относно това как да попълним правилно данъчната декларация в частта за печалбата от акции.

Ако търгувате на американските борси, то тогава вие задължително имате данък печалба, който трябва да бъде обложен в България. Ако търгувате на Българската фондова борса (БФБ), или например на немска борса или във Франция – данък печалба няма, поради общата европейска икономическа принадлежност. Приложението, което трябва да попълните в ГДД, ако имате печалба от продажба на чуждестранни акции, е Приложение N5.

 

Как да попълня Приложение N5 от Годишната данъчна декларация за доходи от продажба на акции?

Изготвих видео, в което подробно и детайлно отговарям на този въпрос. То е с основен акцент върху попълването на Приложение номер 5, а не върху Данни за декларатора, Част III или Част IV, които са задължителни за попълването на данъчната декларация. Ако не можете да се справите с попълването на горните графи или ако имате и доходи от трудови правоотношения (работите на трудов договор) и се чудите как да попълните тези данни, можете да изгледате видеото „Как да попълним и подадем Годишнатa Данъчна Декларация за доходите по чл. 50 от ЗДДФЛ“. В него подробно показвам и разяснявам как да попълните тези части.

За да обложите правилно доходите от продажба на акции, трябва  да се насочите към Приложение N5 на ГДД и да погледнете към Таблица 2. Там на всеки ред добавяте всяка сделка от тип продажба, която сте извършили за съответната данъчна година. Имайте предвид, че максимумът е 5 реда. След консултация със служител на НАП и запитване какво се прави, ако имам например 10 сделки, чиновникът ми отговори, че щом сделките са извършени на една борса, те могат да се обособят в един ред. Попълването е следното:

 • Попълвате код на дохода – Код 508 е кодът, който индикира, че става въпрос за печалба от продажба на акции;
 • Дата на прехвърляне – Тук въвеждате датата, на която сте продали акциите;
 • Продажна цена – Въвеждате общата сума, която сте получили след продажба на акциите. Въвеждате сумата в български лева, като превалутирате валутата спрямо курса на БНБ, какъвто е бил той в деня на извършване на сделката;
 • Цена на придобиване – Въвеждате сумата, която сте платили за придобиването на акциите, в лева, като превалутирате валутата спрямо курса на БНБ, какъвто е бил той в деня на покупката на акциите;
 • Избирате потвърди;

Това е най-общо схемата, която трябва да използвате. Подробности и онагледяване може да видите във видеото по-долу.

Ако информацията ви е била полезна, ще съм ви благодарен да я споделите и коментирате, както и да се абонирате за канала ми.

Аз не съм счетоводител или данъчен съветник и настоящата публикация, както и видеото към нея представляват споделен опит и в никакъв случай не трябва да се тълкуват като данъчен или счетоводен съвет.

10 Responses to Данъци и данъчно облагане на доходи – Печалба от продажба на акции (ВИДЕО)

 1. Благодаря за видеото/статията! Имам обаче следното питане – броя на акциите (сделките) при дейтрейдинг при повечето хора е около 10-20 на работна сесия. Което за година прави малко над 2000 покупко-продажби. Как тази информация може да бъде обобщена, след като акциите не са от една и съща компания, не са извършени с един и същи период (курс на долара) и често са с фрагментирани акции?

  • Здравейте. Подобен въпрос зададох към служител на НАП, макар да не се отнасяше за дейтрейдинг. Отогворът им беше, че може като източник на дохода да се пише Нюйоркска фондова борса, което като цяло много обезсмисля въвеждането на толкова подробни данни като цяло в декларацията.

   По принцип не трябва да изхождаме от идеята, че някой от НАП гори от желание да ни спести време и усилия. Дори да приемем, че служителката на НАП е права, че може да се въведе само NYSE като източник на дохода, това не отменя необходимостта от пресмятане на валутния курс за всяка сделка. Вероятно след отделено достатъчно време за една екселска таблица може да се направи нещо като шаблон, който да спести време при изчисляване, но не се сещам за метод, който да улесни живота на гражданина.

 2. Алекс каза:

  Здравейте! Ако съм на загуба от продажбата на акции, трябва ли пак да ги вписвам, че съм ги продал ? (Купени са от европейски брокер, от NASDAQ пазар).
  Поздрави.

  • Здравейте,
   Независимо дали сте на печалба или загуба, трябва да се декларират. Ако сте на загуба, естествено, не плащате данък, но и нищо не се приспада от загубата.

   • Деян Петров каза:

    Здравейте,
    сигурно ли е, че загубата не се приспада от печалбата?
    В моят случай, не всички сделки са завършили с печалба- случвало се е да продам на загуба.
    В годишното ми извлечение от Интерактив Брокърс, всички сделки на загуба са приспаднати от тези с печалба и имам крайна спечелена сума, върху която дължа данък.
    Моля за коментар.

    • Здравейте. Аз никога не съм чувал, че българското законодателство признава загубата и може да я приспадне в сметките. Имайте предвид, че не съм данъчен съветник и тълкуванието и опитът ми може да не кореспондират с актуалното към 2021 законодателство.

 3. Георги каза:

  Здравейте, г-н Димитров. Благодаря ви за изчерпателното видео по приложение 5. Тъй като за първа година търгувам на стоковата борса и сега когато идва времето да се правят сметките… Имам проблем, разбира се свързан с повече от 5 покупко продажби на акции. Въпросът ми е, да речем през годината съм извършил 30-40 покупко продажби, а може и да са били повече, водя си за всяка транзакция на едно документче написано от мене колко е струвала дадената покупка/продажба в долари и в левове. И имам всичко в някаква средна цена, да речем 5000 акции купени на 20лв и 5000 акции продадени на 25лв. Това е след всички безумни сметки, превръщане на курса на долара според бнб за всяка транзакция, в левове. В приложение 5 как се случва популването в такъв случай? пиша купил съм акции за 20лв и съм ги продал за 25лв, но нали има и някви дати кога е купена акцията и кога продадена, а аз не мога да използвам тези дати след като имам твърде много транзакции. И също така по въпроса за въвеждането на NYSE като източник на доход, това къде се вписва в приложение 5? Благодаря ви, надявам се да не ви затруднявам твърде много.

  • Здравейте. Проблемът не е само Ваш. Единственото, което мога да Ви дам като насока, е да се ръководите от това да въведете коректна сума, която и да обложите коректно. В крайна сметка като се тегли чертата, държавната хазна не се интересува дали печалбата Ви идва от акции на Google или Facebook. Декларирайте коректната печалба и я обложете. Това за въвеждането на NYSE като източник е вариант да го въведете вместо да въввеждата всяка една компания поотделно

 4. Христо каза:

  Здравейте.Аз искам да търгувам на Американската борса.В момента не живея в България ,но имам само българско гражданство.Нямам българска сметка,но мога да си няправя.Имам ли възможнаст да се възползвам от плащане на данъци в Бг?

  • Здравейте, въпросът Ви е твърде специфичен и е редно да се обърнете към компетентните институции. Според моето тълкуване няма причина след като сте с българско гражданство, да не бъдете облаган като български гражданин, но е редно да се консултирате по този въпрос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочетете още:
VRANI VOLOSA: Pagan метълът има бъдеще у нас

Vrani Volosa e една от най-популярните български паган метъл банди. Интервюто е по повод подписването на договор за разпространяването на...

Затвори