Попълване на Годишна Данъчна Декларация – Печалба от продажба на акции (ВИДЕО)

Как да попълним годишната данъчна декларация - Печалба от акции - Приложение N5

И аз като всички инвеститори се вълнувам от подаването на годишната данъчна декларация. За пръв път подавам онлайн декларация за облагане на печалба от акции в чужбина (в моя случай от САЩ). Не знаех как трябва да го направя, но проведох няколко разговора с представители на Националната агенция по приходите (НАП) и накрая се справих. Понеже съвсем не съм единствения, който си задава въпроса защо е толкова сложно и как да преборим бюрокрацията, която се е въплътила дори в онлайн системата на НАП, реших, че е хубаво да споделя опита си относно това как да попълним правилно данъчната декларация в частта за печалбата от акции.

Ако търгувате на американските борси, то тогава вие задължително имате данък печалба, който трябва да бъде обложен в България. Ако търгувате на Българската фондова борса (БФБ), или например на немска борса или във Франция – данък печалба няма, поради общата европейска икономическа принадлежност. Приложението, което трябва да попълните в ГДД, ако имате печалба от продажба на чуждестранни акции, е Приложение N5.

 

Как да попълня Приложение N5 от Годишната данъчна декларация за доходи от продажба на акции?

Изготвих видео, в което подробно и детайлно отговарям на този въпрос. То е с основен акцент върху попълването на Приложение номер 5, а не върху Данни за декларатора, Част III или Част IV, които са задължителни за попълването на данъчната декларация. Ако не можете да се справите с попълването на горните графи или ако имате и доходи от трудови правоотношения (работите на трудов договор) и се чудите как да попълните тези данни, можете да изгледате видеото „Как да попълним и подадем Годишнатa Данъчна Декларация за доходите по чл. 50 от ЗДДФЛ“. В него подробно показвам и разяснявам как да попълните тези части.

За да обложите правилно доходите от продажба на акции, трябва  да се насочите към Приложение N5 на ГДД и да погледнете към Таблица 2. Там на всеки ред добавяте всяка сделка от тип продажба, която сте извършили за съответната данъчна година. Имайте предвид, че максимумът е 5 реда. След консултация със служител на НАП и запитване какво се прави, ако имам например 10 сделки, чиновникът ми отговори, че щом сделките са извършени на една борса, те могат да се обособят в един ред. Попълването е следното:

  • Попълвате код на дохода – Код 508 е кодът, който индикира, че става въпрос за печалба от продажба на акции;
  • Дата на прехвърляне – Тук въвеждате датата, на която сте продали акциите;
  • Продажна цена – Въвеждате общата сума, която сте получили след продажба на акциите. Въвеждате сумата в български лева, като превалутирате валутата спрямо курса на БНБ, какъвто е бил той в деня на извършване на сделката;
  • Цена на придобиване – Въвеждате сумата, която сте платили за придобиването на акциите, в лева, като превалутирате валутата спрямо курса на БНБ, какъвто е бил той в деня на покупката на акциите;
  • Избирате потвърди;

Това е най-общо схемата, която трябва да използвате. Подробности и онагледяване може да видите във видеото по-долу.

Ако информацията ви е била полезна, ще съм ви благодарен да я споделите и коментирате, както и да се абонирате за канала ми.

Аз не съм счетоводител или данъчен съветник и настоящата публикация, както и видеото към нея представляват споделен опит и в никакъв случай не трябва да се тълкуват като данъчен или счетоводен съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочетете още:
Чукът падна – концертът на HammerFall и Armored Dawn в София

Да си призная, не планирах да напиша този текст. Планът ми беше на 26 октомври да отида в зала "Универсиада"...

Затвори