Краят на Exact Match домейните

Досега беше много успешна практиката като се създава един сайт, неговият домейн да бъде регистрира с ключова дума от дейността на фирмата в него.  Например вие се занимавате с транспортни услуги и вместо да регистрирате домейн с името на фирмата си, регистрирате transportniuslugi.com . Това е типичен пример за exact match домейн. Безспорно това беше много полезно за качествената  SEO оптимизация, защото по този начин още от домейна се разбираше  нишата, в която се подвизава този сайт и естествено той биваше на по-горни позиции в Google. Предимство на Exact match домейните беше и това, че дори когато потребителите пускат линк към вашия сайт, то този линк се явява отново с ключова дума, защото самият ви домейн е такъв.

Но вече нещата не стоят по този начин. Дали е за добре или за зле, нека всеки прецени сам за себе си, но моето мнение е, че това е положителна стратегия, защото на всички е ясно, че който регистрира Exact match домейн, единствената причина за това е SEO. Разбира се, не всички ще се съгласят с мен, още по-малко тези, чиито сайтове с подобни домейни са паднали с доста позиции в класирането. Преди, когато клиент се чудеше какъв домейн да регистрира – дали Exact match или да заложи на името на фирмата си, аз заставах на следната позиция – ако се цели бърз пробив на пазара и плановете на дейността не са дългосрочни, то нека се заложи на Exact match, но ако човекът смята да развива сериозен бизнес с дългосрочни планове, то нека заложи на бранда.
Новите ъпдейти на Google изискват по-детайлни наблюдения и познания. Компанията вече няма да толерира Exact match домейните, а ще „харесва” повече домейните с бранд. Това може да се окаже сериозно предизвикателство за сайтовете от първия тип, особено когато те са стари и вече имат изграден добър линков профил. Необходимо е разнообразяване на ключовите думи, с които оптимизирате, дори и да не са близки на дейността ви, но не прекалявайте много.  Google харесва разнообразните линкове. Използвайте синоними на думите, с които сте оптимизирали досега. Разнообразявайте колкото можете повече анкор текста си, за да изглежда линковия ви профил по-естествен. Ясно е, че ако имате 2000 линка към една страница, няма как всички потребители да са ви линкнали с една и съща ключова дума.
Но ако сте останали с впечатлението, че щом имате Exact match домейни, нещата за вас са свършени и позициите ви в Google тотално ще се сринат, бързам да ви успокоя. Нещата няма да бъдат толкова трагични, ако сте оптимизирали сайта си по правилен начин и без Black Hat методи. Ако съдържанието в страницата ви е релевантно на предназначението на сайта, ако отговаря на заглавието и наистина изпълнява мисията си – тогава вие не би трябвало да имате проблеми и ще минете покрай наказанията. Но трябва всички да приемат, че SEO е много динамична дейност и нещата се променят с всеки изминал ден.

One Response to Краят на Exact Match домейните

  1. Васил Бекяров каза:

    Дойде времето на брандовете 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочетете още:
Ранобудните студенти - знакът на окупацията на университетите в България през 2013 година
Една история за окупацията на ВТУ от Ранобудните студенти

Винаги, когато ме питат как е започнала окупацията за мен, разказвам една и съща предистория. На 28.10.2013 година с моите...

Затвори