Печатайте плакати за ефективна реклама!

Ако излезете пред дома си, още на първия стълб или автобусна спирка ще видите дебел пласт от рекламни плакати. Някои от тях са толкова отдавна, че дори вече не се вижда какво пише на тях.
Да, плакатите не са метод за реклама, измислен вчера. Но нека си отговорим на въпроса – ефективен метод ли са и днес? Все по-актуални стават рекламите в интернет, цената на телевизионните реклами далеч не е ниска, хората все повече се информират от мрежата. Но всеки излиза навън. Дори несъзнателно, когато вървите по улицата, вие обръщате внимание на разлепените рекламни материали.

Без значение дали това е плакат за концерт, представление или предизборен афиш. Дори само един плакат, поставен на подходящото място, е в състояние да доведе до ефекта на много по-скъпа реклама, например телевизионна, излъчваща се в продължение на 1 седмица.

Плакатът няма да изчезне като рекламен метод. Така както с навлизането на телевизията не изчезна и радиото. Постерът представлява нещо като рекламния банер в любимия ви сайт, но стоящ до любимото ви заведение в реалния живот. Той придава не по-малък ефект, защото само на един лист хартия е отпечатана достатъчно информация, която би ви заинтересовала по повод написаното.
Да вземем примерно предизборния плакат. По време на избори често виждаме по телевизията рекламни кампании на различни партии, но ако излезем на улицата, тези плакати са буквално на редици плътно залепени един до друг. Това подсъзнателно ни внушава дадения политик, затова сме склонни да се заинтересуваме повече от предизборната му платформа. Докато една снимка под формата на линк в интернет по-скоро би ни подразнила, отколкото да предизвика интереса ни.
До неотдавна рекламния маркетинг на концертите на големи звезди, гостуващи в България (напр. Мадона), до голяма степен беше насочен в разпространението на плакати и флаери. Те се разлепяха из цялата страна, като по този начин жителите на всички градове биваха известявани точно чрез тях за даден концерт. Да, сега организаторите на точно тези концерти залагат повече на Интернет рекламата, но плакатите все още играят огромна роля в комуникационната им политика.
Не така обаче стоят нещата с концертите на родните изпълнители. Основният метод за обявяване на концерт в определен град, примерно на Графа или Ивана, си остават плакатите. Никога по националните телевизии не сме видели, че в Свищов ще има концерт на Мария Илиева. Често тези концерти са част от турне, за това изпълнителите не могат да си позволят за всеки концерт да плащат за телевизионна реклама, за това залагат на постерите, разлепени на ключови места в градовете, в които ще изнасят представлението си. И истината е, че този метод работи и то много ефективно.
Въпреки различни мнения, че модата на плакатите е отминала, реалността опровергава тези твърдения. Рекламните афиши все още са много ефективни и много хора залагат на тях. Основната причини за това е, че са изключително евтини, всеки може да си ги позволи. При поръчка за печат на голям брой плакати дори се правят сериозни отстъпки. Предимство на плакатите е и голямата им рекламна площ, която може да се заеме по различни и иновативни начини. Ако искате вашият концерт или постановка, а защо не и благотворително събитие, да достигне до повече хора, не се колебайте да заложите на плакатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочетете още:
Неграмотните текстове отблъскват клиента

Когато създавате своя бизнес сайт, обръщате внимание на приятния му и удобен вид, изображенията в него, както и рекламните текстове. Но...

Затвори