Защо SEO оптимизацията е важна за бизнеса?

Какво е SEO оптимизацията и защо ни е необходима? В тази статия ще обясним основните неща за този процес и предназначението му. Днес бизнесът е много по-различен от този преди 20 години. Рекламните кампании протичат по съвсем различен начин, защото развитието на онлайн бизнеса е много високо, а покупко-продажбите по интернет все повече се увеличават. Ако допреди едно десетилетие най-силната реклама, която само богатите фирми можеха да си позволят, беше телевизионната, а радио и печатните реклами бяха много печеливши за медиите, то сега не е така.
Развитието на технологиите, и в частност интернет, допринесе много за обръщането на погледа към виртуалното пространство и възможностите за бизнес в него. Все повече фирми започнаха да създават свои сайтове, да пускат рекламни банери в чужди сайтове към себе си и т.н. Предприемачите осъзнаха, че в момента огромна част от населението използва активно интернет и това е идеален шанс за печалба. Но освен създаването на фирмената страница трябва тя да бъде популяризирана. А това не става чрез реклама във вестника или плакат върху уличния стълб. Необходим е съвременен подход – за онлайн бизнеса е необходима и онлайн реклама.
Необходима е SEO оптимизация, която да насърчи дейността ви. Какво представлява тя – самият процес има една основна цел – да изкачи сайта ви на челните позиции на търсачките при търсене с определена ключова дума. Например ако се занимавате с производство на мебели, целта е когато потребителя напише в Google, Yahoo, Bing или друга търсеща машина „мебели”, вие да се появите на първите места. По този начин вероятността потребителят да се превърне във ваш клиент става огромна. Защото по време на търсенето си много рядко хората стигат по-далеч от втора страница. А ако се намирате по-назад в класирането, то смисъла от вашия сайт е почти нулев, защото реално никой не може да ви намери, когато търси стока или услуга, която вие предлагате.

Как работи SEO оптимизацията?

Това е наистина един сложен процес, за който за необходими задълбочени познания и опит. За да започне оптимизацията на един сайт, трябва да се направи анализ на конкуренцията и ключовите думи, с които ще се оптимизира. На база на тях се определя какви ресурси ще се изискват и как точно да протича процеса.
В самия сайт трябва да се добавя постоянно ново и уникално съдържание, за да могат търсачките да виждат, че страницата е актуална и заслужава да е по-напред в класирането. Прочетете повече за нуждата от уникални текстове в сайта в блога ни.
Друга основна част от оптимизацията е изграждането на стабилна мрежа от връзки към вашата страница. Тук нещата са по-сложни, защото не всички линкове са еднакви – има некачествени, качествени, по-качествени и т.н. Критериите са определяне качеството на връзката са много и е по-добре да имате 1 силен линк, отколкото 10 слаби. Релевантността на сайта, от който вземате линк също е много важна. Ако страницата е сходна по съдържание и дейност на вашата, това има значение и е само плюс за вас.
Разбира се, много са методите и инструментите за SEO оптимизация, а те се променят постоянно, затова е важно SEO специалистите да следят всички новости около тази дейност и да се настройват към условията, поставени от Google и другите търсачки. Едно обаче няма да се промени – необходимостта на всеки фирмен сайт от оптимизация. Тук важи старото правило – колкото по-близо си до клиентите си, толкова по-голяма ще е печалбата ти. Именно това е и целта на SEO оптимизацията – да бъдете по-близо до хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочетете още:
Основни грешки в копирайтинга

Копирайтинга е дейност, която изисква широки познания и компетенции в различни области. Както във всяка друга професия, и тук има...

Затвори