От Мелник до църквата Свети Георги в Златолист по екопътеката

Църква Свети Георги - с. Златолист

Църквата Свети Георги – с. Златолист

Ако сте на почивка в Мелник или околността, добра идея е да посетите и църквата в близкото село Златолист. Тя е известна с това, че в нея се намира енергийна плоча, за която съществува поверието, че е лечебна. Идващите тук туристи събуват краката си, стъпват на нея и гледайки иконата на Исус Христос, отправят молитвите си. Тук е живяла пророчицата Преподобна Стойна. Основната цел на настоящата публикация е да ориентира туристите как да стигнат до Златолист през горската пътека и да споделя нашето преживяване с моя приятел Виктор, с когото заедно посетихме селото. Повече информация за църквата и нейната история можете да прочетете в тази статия.

Маршрутът е дълъг около 5 километра и се преминава приблизително за около час. Теренът е лек и приятен.

Силно препоръчително, дори бих казал – задължително – трябва да тръгнете рано сутринта. Жегата в Мелник и околността е непоносима и силно изморяваща. Задължително носете вода. Ние тръгнахме от централната улица на Мелник в 6.30 сутринта. Насоките на местните бяха малко разнопосочни и в началото объркахме пътя.

Поемайки по главната улица, вървейки все нагоре, стигате до Литовата къща. Там трябва да свиете по пътя вдясно, който се намира точно пред въпросната къща. От долната част на града до тук разстоянието се взима за 10-15 минути. Важно е да поемете този маршрут, защото има други две пътеки точно над Литовата къща – един наляво и един надясно. Те не ви интересуват – завивате вдясно още преди къщата. В началото пътят е широк, но след 5-10 минути ходене стигате до малък параклис и чешма. Точно до чешмата има помещение, в което можете да запалите свещичка.

Тук вероятно е последното място, където можете да се объркате. Като се намирате на чешмичката, вляво и малко над нея, има малка горска пътека. Това е маршрутът, по който трябва да поемете. Пътеката се стеснява, като има около 15 минути изкачване, но не е трудна. Периодично се появяват гледки към Мелник и околностите. След като се изкачите, започва слизането. В началото теренът е същият – горски, тесен, на места с разбит калдаръм, вероятно строен още в Средновековието или може би по-рано. След това излизате на красива широка равнинна местност, слизането е плавно и приятно за разходка. Вървите само по пътеката надолу и се озовавате в селото. Тук вече няма къде да сбъркате. След 8:00 часа обаче жегата започва да напомня за себе си и ние с Виктор забързахме крачка. По пътя надолу срещнахме възрастно семейство овчари. Разказаха ни истории, според които монахинята Преподобна Стойна действително е имала пророчески способности.

Слизането е общо около 30 минути и се озовавате директно на църквата в селото. Тя е вкопана в земята и е поддържана.

Храмът отваря в 9 часа, а ние стигнахме там в 8:30. Изядохме по един сладолед от местния фургон, превърнат в заведение, и се заговорихме с една жена, която продава вино, ракия, сладко, магнити и други характерни за региона продукти пред църквата. Тя ни разказа, че в Златолист живеят 8 души. Преди се е казвало Сушица, защото регионът е сух и горещ, а канализация няма и до днес. Името Златолист идва от факта, че преди години равните площи, през които преминава пътеката от Мелник, са били засети с много хубав сорт тютюн. Та листата на този тютюн в крайна сметка дават и името на селото.

Въпросната жена ни разказа и за способностите на Преподобна Стойна. Лично Ванга, когато е идвала в църквата, е заявявала, че местната монахиня има по-силна енергия от самата нея. Отново ни беше потвърдено с истории за реални хора, че действително е имала пророчески способности.

В това време вече туристите пристигаха. Вероятно се събрахме към 10-15 души за отварянето на вратите. След като влязохме, запалихме по една свещ и минахме през ритуала с енергийната плоча и се качихме на горния етаж, където в една тетрадка всеки пише молбата си към Бог. Другото интересно тук са стенописите – изписани са през 1876 година от Теофил Минов, който по това време е на 11 години. Силно нехарактерни и единствени по рода си – подобни не са открити никъде в друга църква. Включват изрисувани гола жена и дявол с арбалет.

След като излезете от от храма, можете да посетите и гроба на Преподобна Стойна и един от свещениците. Те се намират от задната страна на църквата.

В двора има и огромен чинар, който е на 1300 години, т.е. възрастта му е колкото тази на българската държава. До дървото има люлка. Добре е да прегърнете чинара и да се полюлеете малко на люлката. Не забравяйте и да си налеете вода от чешмичката преди да поемете по обратния път. Купете си нещо и от жената пред храма – тя се издържа от това, а и както стана ясно, селото е почти обезлюдено.

След като напуснахме църквата, хванахме пътеката и след малко повече от час отново бяхме в Мелник. Дори да сте дошли с кола в Мелник, разходката през пътеката определено си струва.

Дано тази статия, представляваща комбинация от пътепис и насоки, да ви е провокирала да посетите Златолист. Ако имате въпроси или вече сте посетили църквата „Свети Георги“ в селото, ще се радвам да ги прочета в коментарите към публикацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *