Попълване на Годишна Данъчна Декларация – Деклариране на притежание на акции (ВИДЕО)

Как да попълним годишната данъчна декларация - Деклариране на притежание на акции- Приложение 8

Продължавам с поредицата видеа, в които показвам как да попълваме различните части на годишната данъчна декларация и приложенията към нея. Този път ще демонстрирам как правилно да декларираме притежаваните от нас акции в чужбина. Това приложение (Приложение No. 8) се попълва тогава, когато имате закупени, но все още непродадени акции. Т.е. ако през изминалата година сте купили 10 акции на New York Stock Exchange, но все още не сте ги продали и ги притежавате, то тогава трябва да отбележите това във въпросното приложение.

В другия случай – ако през миналата година сте закупили, а след това сте продали въпросните акции и сте реализирали печалба, тогава трябва да попълните Приложение No. 5 – в това видео показвам как се попълва тази част от данъчната декларация.

Закупените, но непродадени акции, т.е.  назатворените позиции, не се облагат с данък – те само се декларират пред НАП. Другото важно нещо е, че когато вписвате попупната цена на ценните книги, го правите в две валути – във валутата,в която сте ги закупили и в български лева. Стойността на акциите в български лева се изчислява спрямо курса на валутата в съответния ден спрямо фиксинга на БНБ.

В клипа съм акцентирал върху попълването на Приложение No. 8, но независимо кои приложения попълвате, трябва да минете през частите Данни за декларатора, Част III и Част IV. Ако срещате затруднения с попълването, можете да видите как се случва това подробно в това видео.

Ако имате доходи от P2P платформи, можете да видите как да отбележите това в данъчната си декларация в този клип.

Ето и краткото видеоръководство:

14 Responses to Попълване на Годишна Данъчна Декларация – Деклариране на притежание на акции (ВИДЕО)

 1. Красимир каза:

  Бих искал да попитам дали трябва да декларирам акциите които притежавам.
  Миналата година закупих румънски акции Romania ETF чрез Експат капитал-дружество за управление на активи.
  Трябва ли да ги декларирам както е описано в това видео?
  Благодаря

 2. Никола Петров каза:

  Трябва да декларираме всички акции, които притежаваме или само тези, които сме придобили миналата година?

  • Независимо от годината им на придобиване, ако притежаваме акции, според законодателството трябва да ги декларираме като притежавани.

 3. Мария каза:

  Здравейте,
  Много благодаря за видеото! Мисля, че е много полезно. Имам един въпрос. В кое приложение се декларират акции закупени на БФБ? Казахте, че не е в приложение 8.

  • Здравейте. Печалбата от акции, търгувани на БФБ не се облагат с данък. Облагат се само дивидентите, но те пристигат при вас след като вече компанията, окоято ги изплаща, е приспаднала данъка. С други думи – не е задължително да декларирате тези акции.

 4. Кристиан Антов каза:

  Здравейте, ако през годината сте купували всеки месец акции на една компания. На един ред ли ги декларирате или всяка покупка на отделен ред?

  • Здравейте. Нямам опит с многобройни сделки с акции на дадена компания в една година. Поради тази причина вписвам всичко на отделен ред.

 5. Георги каза:

  Здравейте, ако съм закупил акции тази година 2021, следващата година 2022 ли трябва да ги декларирам или веднага след като съм ги закупил демек до края на април?

 6. Виктор Димитров каза:

  Здравейте, притежавам дялове от акумулиращ UCITS ETF, които съм купил от Xetra. Повечето мнения по тази тема сочат, че тези дялове трябва да се декларират, но не се дължат данъци върху тях – също и върху дивидентите, защото ETF-ът е акумулиращ.
  Как да декларирам въпросния ETF? Не е нито акция, нито дял. Коя държава следва да бъде посочена?

  • Здравейте, ако ETF-ът търгува на европейска борса, не се дължат данъци. По останалите въпроси съм виждал как дори финансов консултант не е бил убеден как е най-правилно да се впише – вероятно най-правилното е държавата на произход да е мястото, където въпросният ETF е регистриран.

 7. Иван каза:

  Здравейте,
  А какво става ако пропуснем да попълним Приложение 8 в дадена година? Знаете ли каква е наказателната отговорност?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *