Как да провокираме етническа омраза в обществото?

Пиша тази статия с разочарование. Разочарование както от манталитета на част от народа ни, така и от „елита” ни. Събитията в Розово, от където изселиха 17 сирийски бежанци, току що заселили се в казанлъшкото село, са поредната причина да се запитаме: Защо у нас има все по-големи изблици на расизъм и ксенофобия? Кой е виновен за това и какво ще стане с нас, ако продължим така? И аз търся отговори.
Специалист по народопсихология не съм, но знам, че в българското съзнание е наложено „мразим цигани, турци, жълти, черни, ултравиолетови и всички, които не са българи”. А ако са българи, ще намерим за какво друго да ги мразим – например защото не са от Левски, а Левски, както цял свят знае, е най-добрият отбор. Какво може да провокира цяло едно село да каже: „престъпници, убийци!” на една група хора, която току що се настанява в жилището си. Натрапеният страх от страна на медии и политици. Предимно. У нас арабите са символ на тероризъм. Защото не знаем нищо друго за тях, освен, че Осама бин Ладен е арабин. А той е опасен. А щом е опасен, значи всички подобни на него са опасни. Разбира се, не е нужно да знаем вековната култура на арабите, техните достижения в медицината и много други области. Важно е да ги мразим. Защо – не е ясно, но е достатъчно, че смятаме, че са лоши и опасни.
Миналата година станахме свидетели на бежанска вълна заради кризата в Сирия. Медиите гърмяха колко опасно и страшно е това, какви престъпници ни нападат и само чакат удобен момент да ни изпият кръвта. Имах възможността да говоря с бежанец от Ирак, син на приближен човек на Саддам Хюсеин.  Живее в лагера в „Овча купел”. Момчето беше притеснително и изключително свястно. Харесваше му в България, но и му липсваше родината. В очите му не видях и намек от злорадство, още по-малко от тероризъм.
Отплеснах се. Внушението, че хората, които пристигат у нас, ще предизвикат апокалипсис, беше много удобен момент за някои политици. Отклони се вниманието от протестите и се създаде впечатлението, че справянето с бежанската криза няма – не е виновно правителството, че не може да овладее ситуацията, виновни са бежанците, че пристигат. И не можем да намерим няколко неизползваеми сгради, където да ги настаним. Проблемът  у нас не бяха толкова сирийците, колкото некадърното управление, което не разбира от нищо друго, освен метода как от всяко положение да напълни собствения си джоб. За какво доверие у правителството говорим, когато то не знае как да се справи в дадена кризисна ситуация? Решението винаги е лъжи и манипулации на обществото. Познат комунистически прийом, който надува един балон, съдбата на който е в един момент да се спука. Жалко е. Много.
Кой обаче най-много помисли първо за собствената си изгода, а не за спокойствието в държавата? Не, не мисля читателя за глупав, това е риторичен въпрос. Разбира се, че този човек беше Волен Сидеров. През целия си съзнателен живот не помня някоя политическа партия да е организирала протест срещу дадена раса или нация. Е, Атака го направи. От цялата страна събра свои симпатизанти, плати им пътните, за да проведе митинг срещу сирийците. Пречели, не трябвало да бъдат тук. Да си стоят в Сирия, да ги избиват. Разбира се, в тази ситуация Сидеров не мисли нито за българския, нито за сирийския народ, а за това как да вдига шум, за да успее да влезе в следващия парламент, независимо дали ще е Европейски или български.
Да, вярно е, че имаше инциденти с бежанци, един от които рани българка. Такива хора са за затвора и аз не ги защитавам. Но на базата на един човек не можем да определяме цяла нация. Защото ако следваме логиката на Сидеров, то тогава във Франция трябва да си мислят, че всички българи сме хулигани, бием се по летищата и замеряме сервитьорите в ресторантите с коркови тапи.
Не само бежанците обаче са проблемът с расизма у нас. От години насам все повече се надига вълната на непоносимост към други раси. Но етнически конфликти в едно общество не може да има без провокации от трета страна. Етническите конфликти сами по себе си не съществуват. Те биват провокирани от властта или друга влиятелна институция или личност. Те се създават изкуствено с цел облага на „големите”. Именно на тази базова платформа съществуват партии като Атака – „да спасим българите, защото турците ще ни превземат”. А от тази изходна позиция политически дивиденти печели… ДПС. Тяхната теза пък е „вижте, българите все повече мразят турците, обединете се около нас, ние ще ви защитим”. И омагьосаният кръг е налице. Ако няма кой да натрапва на обществото, че различните народности не се понасят помежду си, те ще живеят в мир. Но когато в съзнанието на хората се повтаря, че има напрежение, то тогава наистина се поражда такова. И това е много опасно за региони като Балканите и в частност в България.
Това е призив за толерантност. Не към престъпниците, а към хората, родени с друг цвят на кожата, с друга религия, с друго мнение. Никой не се ражда различен от другите. Различен става с  годините. А дали ще мразим различните, само защото са различни, зависи от нас. Но омразата към другите означава и омраза към самите нас. Изборът е в наши ръце.

10 Responses to Как да провокираме етническа омраза в обществото?

  1. Anonymous каза:

    Според мен розовци просто проявяват един първичен инстинкт да се предпазиш от чуждото и непознатото и си прав за „заслугата“ на медиите, които показват Бин Ладен, но не и постиженията на арабите в културата и науката. Аз като китарист не бих могъл да предположа колко различна би била музиката , ако арабите не бяха пренесли своя „уд“ в днешна Испания преди повече от 12 века. Ето една статия например за един арабин, която преведох от английски преди година и нещо: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B8%D1%80%D1%8F%D0%B1

    Васил Бележков

  2. Васил Димитров каза:

    Адаш, арабите в момента са нещо като нас – имат история и постижения, с които да се похвалят, но днес народът им е в застой. Или икономически, или социален или и двете, плюс още някакъв. А за музиката и уд-а – виж, тук вече ти ще кажеш, ти си специалистът по струнните инструменти, но аз не виждам нещо лошо в това да има различни музикални инструменти. Разбира се, 600 години арабско владичество няма как да не окажат съществено влияние във всички сфери на живота в Испания.

  3. EPIZODofficial каза:

    Именно, даже е хубаво – без уд няма китара 😉 А като прочетох статията за Зиряб (на нея попаднах заради заглавието на един албум на Пако де Лусия, вечна му памет) – направо се хванах за главата какво са дали арабите на цивилизацията и как тогава цялата Западна Европа си е била спрямо тях като 1-ва група на детската градина спрямо 1-ви курс в университета.

    • Васил Димитров каза:

      У нас за съжаление арабин се отъждествява с циганин, турчин или и с двете. При положение, че едните в миналото само са рушили, докато другите са допринасяли за развитието. И това не е плод на нещо друго, а на невежеството. А чрез невежеството идват и расизмът и всички други описани неща.

    • EPIZODofficial каза:

      В онези векове арабите са яли дървото от Османската империя не по-малко от нас; е, все пак са били в списъка с „правоверните“, а не с „гяурите“, но по отношение на другото не им е било лесно. За това, разбира се, им „помагат“ и западните колонизатори като Франция и Великобритания.

    • Васил Димитров каза:

      Е, Франция и Великобритания допреди век са били „братски страни“ с Османската империя. Днес пак горе долу е така, но мисля, че се „имат“ с Турция, Катар, Саудитска Арабия – като цяло със сателитите на САЩ в този регион.

  4. Blackmoon каза:

    Когато аз пишех за толерантност ми се смеехте, сега и ти дойде на моята. Изведнъж се оказа защитник на различните. Но явно се изисква време човек да осъзнае някои истини. Само че залитането от едната крайност към другата не е решение. Нямам нищо против хората от други раси и религии стига те да не ми пречат на мен. Но приютяването на всякакви бежанци е пречка за всеки един българин, най-малкото от финансово гледна точка. Не можем да станем едно сметище събиращо всякакви цигани, турци, сирийци, араби и тн, дори те да са прекрасни хора, финансово не е изгодно.
    ”1 085 лв. дава държавата на месец за бежанец у нас. В тази сума се включват ремонти на сградите, консумативи, заплати на персонал, медицинска помощ. 385 лв. са парите за храна и консумативи на човек в специализираните центрове. 65 лв от тези пари всеки бежанец получава кеш.

    Сумата е за всеки от 2700 бежанци, настанени в центровете, а още близо толкова са по квартири. За сравнение, месечната издръжка на дете без родителски грижи, настанено в социален дом, е 559 лв.

    Пари се дават и на 26 бежанци с получен статут, които участват в програмата за интеграция. Те се обучават за козметици, фризьори, шивачи. Предвижда се да се добави и обучение за нови, актуални професии, като автомонтьори, хлебопроизводители, готвачи. „

    И съвсем нормално е хората да баранят своето. Толерантност няма, но кога е имало толерантност по време на криза и когато нещата опират до оцеляването ти.
    Друг е въпросът, че в българина има грешното мислене, че всеки различен трябва да бъде мразен, независимо дали е от друг отбор, дали слуша неправилната музика, дали е дебел, гей, дали е болен, или просто с различно мислене. Защо е така? Защото тук важи закона на джунглата по-силния изяжда по-слабия, толерантността я има само като термин. А агресия има навсякъде.

    Политиците естествено ще гледат да използват положението да хвърлят прах в очите на хората, все пак избори пак ще има. А политическа партия Атака се показа като едно куче дето само лае, но не хапе, реално едва ли има вече наивници да повярват, че те бранят интереса на българския народ. Единствения интерес, който бранят е техният собствен. И тук стигаме до другата точка егоизма на българина. Всеки гледа той да е добре, а след него и потоп да става. Поради тази причина патриотите са като Ботев е казал:
    Патриот е – душа дава
    за наука, за свобода;
    но не свойта душа, братя,
    а душата на народа!
    И секиму добро струва,
    само, знайте, за парата,
    като човек – що да прави?
    продава си и душата.

    Така това е типична черта на българина явно от векове. А където има егоизъм и алчност толерантност, мир, щастие и любов не виреят.

  5. Васил Димитров каза:

    Blackmoon, не си спомням някъде да съм чел твой текст, в който призоваваш към толерантност към различните. Не си спомням и мой текст, в който призовавам за нетърпимост към тях, както намекваш. Най-малкото е незаконно. И ако финансовите измерения, с които си служиш, са и критерия , според който оценяваш дали даден човек трябва да е на наша територия или не , ако бяга от война, то ти си в дълбока грешка. Защото не са те причината ние да сме на дъното и да копаем тунел още по-дълбоко. А управлението ни. Впрочем, редно, а и задължително е, цитирайки даден източник, да посочиш кой е той. Ако утре копираш настоящата статия и я публикуваш някъде, аз ще те съдя за нарушаване на авторското право. Същото могат да направят и авторите на информацията, която си цитирала.

  6. Blackmoon каза:

    Хах, това че имаш слаба памет не означава, че не съм говорила. Писала съм тази тема за толерантността в бившия дд. Аз я пуснах темата, ти дали беше писал по нея не знам, но знам други твои изказвания за циганите по това време (а и като цяло доскоро не приемаше толерантно различните от теб дори като мнение). Както съм била свидетел на твои заяждания с тях на публични места, без те да ти правят нещо лошо. Смятах да спестя тази информация в по-горния си пост, за да не те излагам пред читателите ти, но щом искаш да ти кажа как съм стигнала до тези изводи ти казвам, отговаряйки на заядливия ти тон.
    А щом съм сложила нещо в кавички значи цитирам, това е повече от ясно. Ако не съм сложила кавички е моя мисъл. А когато една и съща новина я има в няколко сайта де да знам кой е автора й. Наличието на кавички показва, че не е моя мисъл, а на кой е не ме бърка. Освен това никъде не пиша, че имам авторски права над цитата, нито ще го публикувам в книга, че да има причина някой да ме съди.

    Защо да съм в дълбока грешка. Тук не става въпрос за един човек, освен това има много държави само до нас ли опряха да се спасяват? Но явно на другите места не ги посрещат по този щедър начин. Освен това предпочитам сирачетата по домовете да живеят по-добре, а не страната ми да се напълни с всякакви „бегълци“ със съмнителни или не.
    Достатъчно цигани си имаме, че да приютяваме още (било то и араби или каквито и да е). Нямам против националността им, но нека ходят в друга държава с повече възможности.
    Що за разграден двор сме ние, ако пускаме всеки в дома си. Ако утре дойде един бежанец у вас, защото нямал къде да отиде и къде да спи, нито какво да яде. А за теб той е чужд ще го пуснеш ли в къщата си и ще споделиш ли хляба си с него?
    Толерантност значи търпимост и уважение към различните, но не и да оставиш страната ти да е разграден двор, а дома ти да стане Аврамов дом.
    А управлението ни, че е виновно за положението няма спор. Но това не означава, че бежанците трябва да са дивиденти на едни за плюене, а на други за оправдаване на политиците.

  7. Васил Димитров каза:

    По-скоро твоите изказвания са нетолерантни отколкото твърденията ти, че аз съм мразел различните. Нека не се клеветим. Няма да опровергавам тезите ти, защото тук опира до лично опознаване, а не коментар по изложената тема, каквато е целта на материала. И друго – проучи законите, след това действай. Защото ще ги научиш по трудния начин. Горният ти пост и в това измерение показва, че не приемаш какво говоря. Моля без лични нападки и да се спазва добрия тон. Както и да се говори по темата. За останалото – мястото не е тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *