Новите другари на ОрешарскиОбичам усмивката на Орешарски по време на поредния му гаф. Поводът за написването на този текст е новите другари, с които нашият премиер обича да се обгражда. Както знаем, в дипломацията трябва да се внимава с кого сядаш на една маса, с кого разговаряш и се срещаш и т.н. Справка – скорошният скандал на наши депутати, които отидоха на среща с управляващите в Сирия. Подразбира се, че един министър-председател би седнал на маса с хора, които са представители на държави, с които България има някакви връзки – икономически, политически или някакви други.


Но Орешарски по ги разбира нещата и е по-отворен към света, затова обича да сяда да вечеря с държавници, управляващи „с характер”. На фейсбук профила на румънския министър-председател Виктор Понта се появи снимка, на която виждаме българския премиер в компанията на украинския държавен глава Виктор Янукович и, забележете, узбекистанския президент Ислам Каримов. Кадърът е направен по време на  посещението в Сочи, където се откриха зимните олимпийски игри. Снимката скоро бе премахната, но тя остана на сайта на nasul.tv.
Както знаем, в Украйна от няколко месеца има мощни протести срещу управлението на Янукович, а той, вместо да послуша народа си, изпраща срещу него армия и полиция, като по този начин изправя „свои” срещу „свои”. Да не би да се сетихте за София, 12 ноември 2013 г.? В очите на Европа този президент в момента е нещо като диктатор, който връща общественото развитие в едни други времена. Достатъчно е да си припомним опитите за прокарване на закон, който да ограничава протестите в Украйна… Впрочем през тоталитарните времена Янукович е съден за грабеж и нанасяне на средни телесни повреди. Което не ми звучи като „политическа репресия”.

Но кой е Ислам Каримов?  През 1990 г. той става президент на Узбекистанската съветска социалистическа република (УССР),  а след обявяването на независимостта на Узбекистан през 1991 г. печели първите президентски избори и от тогава до днес управлява страната. Но как? С насилие, жестокости и изтезания. Полицията изнасилва жени, корупцията е превзела държавата, за свобода на словото и вероизповеданието не може и дума да става. Каримов е един от най-жестоките азиатски диктатори в днешно време.

Това са новите приятели на Пламен Орешарски. Явно за него пътят към развитието на България сочи на Изток, в Средна Азия. Там е демокрацията, там са човешките права! Тези в ЕС на Запад говорят за демокрация, ама не разбират.

Или пък просто нашият премиер се събира с Янукович и Каримов за да обсъдят помежду си как да действат в страната си – споделяне на опит един вид. Защото ако се замислим, паралелите между управлението на тримата съвсем не са малко –изпращане на огромно количество сили на реда срещу протестиращия народ, полиция, която бие и арестува без причина, цензура на медиите, корупция и изнасилвания. А може би нашият премиер има топла връзка с узбекския президент и заради това, че и двамата са били част от комунистическия апарат до самото му сгромолясване.

И още ли се чудите как Орешарски, Янукович и Каримов намират общ език?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *