Facebook страници с timeline – предимство за бизнеса

Неотдавна Facebook пусна новия вид на профилите от т.нар. тип “дневник/timeline”. Веднага много от страниците побързаха да се възползват, като сложат подходяща снимка със своя бранд за корица. Това е много добра възможност и е добре да се възползвате от нея, защото тя представлява идеален начин да направите своята дейност по-видима за клиентите си.
Нека ви дадем няколко съвета, с които можете да направите вашата нова Facebook страница по-ефективна:

Качване на снимка за корица

Първата стъпка, която трябва да направите, е да качите подходяща снимка за корица. Най-добре е това да бъде изображение с вашия бранд, лого или информация. Това е много добра рекламна площ. Използвайте това пространство за да дадете тласък на вашия бизнес чрез снимка с професионален дизайн. Внимавайте много – корицата е първото нещо, което клиентите ви ще видят на вашата страница, така че се постарайте тя да е красива и да подчертава вашия бизнес. Трябва да привлича потребителите и да ги накара да се задържат в страницата ви и да разгледат повече информация.

Подчертайте уникалността на фирмената ви марка

Не качвайте просто лого, което е прекалено семпло, отблъскващо интереса и каквото всеки е виждал. Постарайте се да добавите оригинален и иновативен колаж, с интересни и елегантни символи. Ако например вашата фирма е спонсор на дадено събитие, логото ви ще бъде изобразено на рекламните материали. Ако го изписвате върху продуктите си, добавете техни снимки в страницата си. Старайте се навсякъде да слагате еднотипов брандинг за да бъде вашата марка лесно разпознаваема. Мислете от гледна точка на имиджа на фирмата ви и не забравяйте, че всеки посетител на страницата ви във Facebook ще види най-напред снимката на корицата.

Позволете на потребителите да се свързват бързо и удобно с вас

Идеалният начин да увеличите продажбите си чрез Facebook е като добавите бутон “Съобщение” под корицата на страницата си. Той ще позволи на потребителите да се свързват бързо и лесно с вас за информация или поръчка. Предимството му е също, че разговорът чрез съобщение е личен, а не публичен като например коментарите и запитванията в страницата.
Нека отбележим обаче нещо важно – не използвайте корицата за промотиране на вашите стоки и услуги – това противоречи на Общите условия за ползване на Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *