Данъци и данъчно облагане на доходи – Печалба от P2P платформи (ВИДЕО)

попълване на данъчна декларация за доходи от p2p платформи

Инвестирането в кредити чрез P2P платформи става все популярно и в България. Един от най-честите въпроси относно този вид инвестиции, е как се облагат те и как да попълним и подадем годишната данъчна декларация.

През 2019 г. данъчната декларация беше малко по-различни в частта за декларирането на доходи от peer to peer платформи. В това видео можете да видите как се случваше процесът.

Но и през 2019, и през 2020 г. декларирането става чрез Приложение N6 и са с код 603. Тази информация ми е потвърдена от представител на Националната агенция по приходите (НАП). Във видеото по-долу ще представя как коректно да попълните и подадете данъчната си декларация, ако имате доходи от Mintos, Iuvo, Klear, Grupeer, Robocash или друга P2P платформа за споделено кредитиране.

Ако имате затруднения с частта „Данни за декларатора“, Част III или Част 4, подробно обяснение можете да видите в този клип.

Ако имате печалби от търговия с акции, можете да видите как да попълните данъчната декларация в частта за доходи от ценни книжа.

 

7 Responses to Данъци и данъчно облагане на доходи – Печалба от P2P платформи (ВИДЕО)

 1. ивайло каза:

  Здравейте,

  Какъв курс ползвате при превалутиране на евро? 1,95583?

  • Здравейте,
   За превалутиране използвам обикновено услугата на Revolut, понякога и на Paysera. Курсът варира леко и може да бъде видят във всяка от двете платформи в момента на извършването на превалутирането.

 2. евгени каза:

  Здравейте,
  Интересува ме запознат ли сте как трябва да се декларират доходите от P2P, които са различни от лихви ( капиталови печалби от търговия на вторичен пазар или бонуси и кешбек) и как се описват нещата ако от определени платформи вече са ни удържали данък ( Neofinance, Crowdestate)? Знаете ли дали трябва да се качват извлечения от самите платформи или се предоставят при поискване? Ако имам капиталови загуби, приспадат ли се от лихвите или трябва да си платя данък за всички лихви и да пия студена вода за капиталовите загуби?

  • Здравейте. Не съм запознат с това как се декларира капиталовата печалба от P2P. За да се улесните живота, обложете тази печалба с 10%, т.е. изплатете и тази сума към хазната. Дали се води „Вторичен пазар“ или нещо друго, за законодателят едва ли има значение. Извлеченията не са задължителни в общият случай, но аз имам навик да ги прикачам. Можете и вие да ги прикачите, за да е видно колко сте платили на хазната и колко е печалбата ви. Едва ли някой ще Ви търси, ако сумата, която дължите е коректна, но източникът е попълнен в грешно приложение. Разбира се, аз не съм данъчен съветник и при попълването на данъчната декларация трябва да имате предвид този факт 🙂

 3. Стоян каза:

  Здравей те,

  Интересува ме , в приложение 8 , част 3 , колона 2 – ЕИК на платеца . В моят случай имам инвестиций в Iuvo . Какво се пише в колона ЕИК?

 4. Николай каза:

  Здравейте,
  Ползват ли се данъчни облекчения за деца /2021 г/ за доходи от p2p платформи и за доходи от продажба на акции? Ако има тази възможност има ли нещо специфично?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *