Граждански куршум в Пловдив

На 14 февруари Пловдив бе в центъра на общественото внимание. На тази дата бе насрочен протест срещу делото в Апелативния съд относно Куршум джамия в Карлово. През октомври 2013 г. Пловдивският окръжен съд  върна на Главното мюфтийство въпросната джамия.  Религиозният паметник е създаден през 1485 г. и повече от век е нефункциониращ храм.


Община Карлово обжалва решението на съда с мотивите, че Куршум джамия и прилежащият й терен са публична общинска собственост и реституцията им е недопустима. Гражданите на Карлово също не бяха безучастни към случващото се и веднага започнаха подписка, която бе последвана от протести в защита на културно-историческия паметник.

На протеста в Пловдив се събраха предимно футболни агитки, които се обединиха в името на каузата, но към тях се присъединиха и други граждани. Събраха се около 3000 човека, чуваха се скандирания „Долу ДПС!”

Какво бе различното на този протест? Определено на 14 февруари имаше ексцесии, хулиганство и предизвикано полицейско насилие. Счупени бяха няколко прозорци на пловдивската Джумая джамия, а по време на шествието една Lafka също е пострадала. Има над 120 задържани участници, а 8 от футболните фенове са осъдени.

Протестът коренно се различаваше от тези, които наблюдаваме от юни миналата година насам – той не беше мирен. Нападението над религиозен храм, независимо дали е църква, джамия или синагога, не е цивилизован израз на позиция, а варварство. Интересно е защо винаги, когато агитките се съберат на протест, летят бомбички, пиратки, чупят се стъкла и се стига до насилие. За 8 месеца протести в София единици бяха случаите на ескалация на напрежението по време на протестите, като дори можем да добавим, че те бяха предизвикани от провокации. А намесят ли се футболните агитки – става меле. Не твърдя, че феновете нямат право на мнение, напротив. Но нека изразяват това свое мнение по начин, съответстващ на века, в който живеем.

Но да разгледаме и другата страна на проблема. Псевдоелитът ни обяснява как тези хора диксриминирали мюсюлманите като се обявявали против даването на Куршум джамия на Главното мюфтийство. Но аз питам –  нима мюсюлманите няма да могат да изповядват религията си свободно, ако този културно-исторически паметник остане собственост на община Карлово? Аз съм убеден, че мнозинството от мюсюлманите изобщо не се засягат от този казус, защото те няма да получат повече права или задължения ако джамията премине към мюфтийството. Дискриминация би било ако преследваш даден човек или общост заради религията която изповядва, цвета на кожата му или друг белег. Аз вярвам, че гневът на протестиращите е насочен към политици и магистрати. Насочен е срещу решението на Апелативния съд относно собствеността на Куршум джамия, а не срещу хората, които се изповядват в ислямските храмове. Но вече подчертах – този гняв не бива да се изразява в нападение над джамии, защото освен всичко друго, това е и заиграване с етническата карта, а някои партии и организации само това чакат.

Далеч съм от идеята да твърдя, че протестите трябва да стигат до насилие. Симпатизирам на мирните демонстрации и бих искал те да продължат да бъдат освен мирни, но и чути. Липсата на чуваемост е големият проблем у родния елит.

Интересен е моментът около реакцията на партия Атака относно този протест. Волен Сидеров подкрепи каузата на гражданите. Явно се гласи за предстоящите евроизбори и се опитва да изгради отново опетнения си имидж. Но пък от партията категорично се разграничават от насилието, до което се стигна пред  джамията. Странна позиция, предвид опитът с ексцесии пред джамии, които имат депутатите от Атака. Нека си спомним за напрежението пред софийската джамия по време на митинг на Атака през 2011 г. Явно вижданията на тази политическа сила по дадени проблеми зависи според  позицията, в която се намира. А в момента тя не е от най-хубавите за Волен Сидеров.

Ще завърша с един кратък призив, който смятам, че би допринесъл за постигането на гражданския мир – „Не на насилието! Да на чуваемостта”!

Публикувано с изменения в брой 28 на вестник „Протест“

4 Responses to Граждански куршум в Пловдив

 1. Anonymous каза:

  „Аз съм убеден, че мнозинството от мюсюлманите изобщо не се засягат от този казус, защото те няма да получат повече права или задължения ако джамията премине към мюфтийството. Дискриминация би било ако преследваш даден човек или общност заради религията която изповядва, цвета на кожата му или друг белег. Аз вярвам, че гневът на протестиращите е насочен към политици и магистрати.“ – Прав си, абсолютно.
  Но си отбелязал и друг интересен факт защо, когато е намесена религията нещата излизат от границите на мирния протест? Ти как си го обясняваш не си уточнил. Аз мисля, че когато нещата опират до вярата на хората те са силно чувствителни. После когато нещата опират до това до хляба на обикновения човек също нещата излизат извън контрол.
  Но именно немирните протести водят до промяна,а другите остават незабелязани.
  Грешка е да очакваме, че с мирни протести ще постигнем нещо.
  А по отношение на партия Атака стана ясно, че нещата които преди говореха бяха, за да спечелят избиратели, сега когато вече са част от управлението нямат интерес да си режат сами клона, на който седят. Така че те са като всички останали, които говорят много преди избори, а после подвиват опашка.

 2. Васил Димитров каза:

  Нещата излязоха извън контрол, защото имаше немалко радикали, които всъщност обичат протестите точно заради крайностите. Темата е чувствителна и за двете страни, а властта злоупотребява с това. Има и политически сили, които печелят дивиденти от такива безредици.

 3. Anonymous каза:

  Да, но когато няма радикални действия всичко бързо затихва, нещата губят своя смисъл и усилията се пропиляват. Не напразно е казано „кучетата си лаят- керванът си върви“, това са мирните протести, много шум за нищо. Или се прави нещо, или не. Понякога човек трябва да е краен за някои неща, за да има успех. Иначе политиците не разбират от блага дума. Трябва революция! Като 500 г българите са си кротували нищо не са постигнали, като са хванали пушката и сабята са успели да се освободят.
  Когато нещата са на живот и смърт няма място за умереност, страх и колебание. Който се страхува от боя къде е тръгнал.

 4. Васил Димитров каза:

  Ако твоето мнение е, че трябва да има ескалация на напрежението, то моят призив е следният – нека ти си най-отпред на „гарнизона“, който ще промени нещата. На същото мнение бях и когато Соломон Паси постоянно призоваваше НАТО да се намеси в Сирия. Който проповядва война, нека да е пръв в редицата на войниците. Отстрани е лесно да си чешем езиците. Но когато стане време за действия се скатаваме. Така че отстъпвам ти терена за организиране на по-радикални действия. Ти водиш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *