Мониторинг на вестник „24 часа“ на тема „Избори 2013“

Изследването е върху онлайн изданието на вестника за периода  17 – 28 април 2013
Избори 2013 в България се очертават да са едни от най-ожесточените, предвид събитията през последните месеци. Всички очакват купена журналистика, манипулиране на изборните резултати и отново празни обещания. Медиите, които претендират за обективност и точност, също ще изиграят своята роля в изборната надпревара по един или друг начин. Понеже предизборната кампания вече започна,  имаме основа за наблюдение на медиите, на кого и как служат те, на кого са лоялни и на кого не. В този материал ще разгледаме поведението на вестник „24 часа” по време на предизборната кампания в даден период от време. Какви са тенденциите, какви са редакторските и журналистическите „предпочитания” на вестника и как биват отразени различните политически партии.
Ако разгледаме заглавията на онлайн изданието на вестник 24 часа в периода 17-28 април 2013, ще се откроят няколко тенденции. Едната от тях е, че макар правителството на ГЕРБ вече да не е на власт, медиите продължават да бъдат услужливи към партията на Бойко Борисов. Другата е, че от опозиционните партии се дава истинска гласност само на БСП като единствена алтернатива. На останалите партии (не на всички) се дава думата в изключително редки случаи. Това предизвиква съмнения у читателите дали ГЕРБ и БСП не си плащат за да бъдат постоянно отразявани в позитивна за тях светлина.

Все пак трябва да се отбележи, че публикациите за ГЕРБ или изказване на техен представител са повече от тези на БСП, което несъмнено оказва своето влияние върху аудиторията. За партията на Борисов има доста услужливи заглавия, които създават впечатлението, че „24 часа” е партиен вестник на ГЕРБ. Като доказателство ще приведем някои примери:

1.
Томислав Дончев и активисти на ГЕРБ почистиха коритото на Янтра
2. Лиляна Павлова яхна мотор на среща с рокери във Варна
3. Борисов дава автографи до тъмно, 5000 се редят на опашка в Благоевград

Първият пример е типичен популизъм, с който бившият кмет на Габрово Томислав Дончев иска публично да демонстрира загриженост за гражданите и околната среда, като се включва в почистването на Янтра в града на хумора и сатирата. Интересното е, че национален ежедневник, който претендира за лидерство, отразява такива елементарни предизборни действия, независимо от коя партия са те. Ако медията е обективна, то би следвало да отразява всяко подобно действие на всяка една партия, но това не се забелязва на страниците на вестника през разглеждания период.

Вторият пример, този с Лиляна Павлова също показва лоялното отношение на „24 часа” към ГЕРБ. Ситуацията с мотора и рокерите много напомня за някои случки със Станишев, който подходи по същия начин за да си вдигне имиджа и да покаже мъжественост. Но тук несъмнено става въпрос за предизборна агитация от страна на Павлова, като целта е да се привлекат на страната на ГЕРБ рокерите, които всъщност не се славят като почитатели на управлението на Борисов. Фактът обаче е налице – дори такива действия биват отразени от вестниците.

Третият пример, вече лично с експремиера Бойко Борисов, тотално срива рейтинга на „24 часа” сред по-наблюдателните и търсещи обективна журналистика. Известно е, че всеки партиен лидер след всяка среща с граждани, независимо дали е предизборна кампания или не, винаги дава автографи на членовете и симпатизантите си. Ако всяко такова събитие бъде отразено, то е много вероятно страниците на вестника да не стигнат. Акцентът върху „до тъмно” допълнително придава тежест на заглавието, създавайки впечатлението, че Борисов е земен бог и само богопомазаните могат да получат автограф от него и да го видят. Пристрастието на журналиста в това заглавие е очевадно и две мнения едва ли могат да съществуват по този въпрос.

Но това не са единствените такива примери. Ето още няколко:

1.ГЕРБ и Съюзът на репресираните от комунизма със споразумение за подкрепа и партньорство
2.  Лиляна Павлова хвана бременна скарида, било на късмет
3. Борисов поканен да вика за „Берое“ на финала за Купата на България
В първото заглавие интерес предизвиква съюза на ГЕРБ с репресираните от комунизма. Това видимо създава впечатление, че Бойко Борисов е върл антикомунист и лично се е борил срещу системата, а както знаем, в България думата „комунизъм” се е превърнала в нарицателно. Този съюз автоматично осигурява гласовете на репресираните, а чрез заглавието в „24 часа” това дело подтиква и останалите противници на комунизма да гласуват за ГЕРБ.

В следващия пример, отново свързан с Лиляна Павлова, читателят в първия момент си мисли, че е попаднал в сайт за пародии на новини, подобно на „НЕновините”. Павлова е хванала бременна скарида, което било символ на късмета. „Честито”, ще каже читателят, но какво значение има това за него?! Въпреки всичко се забелязва желанието на журналиста да даде отново трибуна на представителите на ГЕРБ и да напомни, че те са специална партия.
В третия пример героят на „Бистришките тигри” Бойко Борисов е поканен на мача на Берое на финала за Купата на България. Забелязва се, че освен съюз с репресираните от комунизма, експремиерът завръзва контакти и със старозагорци. Според автора на статията това е изключително важно за изборите на 12 май 2013 и е сметнал за подходящо да се публикува известие за тази покана. Така читателят остава с впечатлението, че Борисов освен политик, е приятел на пострадалите от комунизма, на футболистите и общо взето на всички, но не и на същият този читател, но му се внушава, че при евентуален следващ мандат на ГЕРБ това ще се промени.

Изключително много са примерите за заглавия в разглеждания период, който представляват цитати на представители на ГЕРБ – на Цветанов, Борисов, Павлова. По този начин авторът бяга от отговорност за озаглавяването на статията, като представя директен цитат. „Това го цитирам, не го казвам аз”, може да се измъкне журналистът. Но каквито и да са маневрите в това отношение, безспорно това влияе на мнението на аудиторията, особено на тази част от нея, която не е решила за кого ще гласува. Ако прочетат заглавие като това например: „Николай Младенов: Скандалът с подслушванията е сценарий на БСП”или „Бойко Борисов: Подслушвали са ме вкъщи, това е нагло и подло”, читателите ще останат с впечатлението, че ГЕРБ не са виновни за подслушванията, а БСП са лошите, които правят всичко, само за да достигнат властта, а Бойко Борисов е жертвата на тези подслушвания и ако дойде на власт ще раздаде правосъдие. Това е остра манипулация на общественото мнение, която не е трудно да бъде разгадана на кого служи.

Но има и един друг момент в медийната практика, която може да повлияе на аудиторията. Това е положителното или негативното изказване на чуждестранен дипломат по отношения на партия или нейния лидер. Това го срещаме и тук, в полза на ГЕРБ. Силви Гийом, заместиник-председателят на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, бива цитиран от „24 часа”: „Силви Гийом: Дори Кристалина Георгиева е била подслушвана”.Това е един много силен коз в ръцете на Борисов и ГЕРБ, защото чуждестранен политик, който би трябвало да дава обективна оценка на ситуацията и да е неутрален, изказва мнение, което е в полза на ГЕРБ. Според него излиза, че поредната жертва на подслушването е Кристалина Георгиева – за пореден път за затвърждава мнението, че правителството на Борисов не е имало нищо общо с неправомерната употреба на СРС-тата. Това заглавие носи допълнителни точки на ГЕРБ в предизборната им кампания.

По отношение на ГЕРБ изводът, който можем да направим за поведението на в. „24 часа” е, че се поставя в изключителна услуга на правителството от 2009-2013 г. С всякакви средства и изключително услужливи заглавия вестникът изтъква Борисов и съратниците му като единствената партия, способна да управлява държавата.

Нека погледнем обаче и поведението на медията спрямо БСП:
От заглавията се създава впечатлението, че лидерът на социалистическата партия Сергей Станишев само прави обвинения към правителството на ГЕРБ и използва всяка възможност да оплюе Бойко Борисов и колегите му. Реално Станишев не предлага съществени решения на проблемите на страната, а упреква  експремиера и министрите му за действия или бездействия. Ето и някои примери със заглавия от в. „24 часа” през посочения период:

1.Сергей Станишев: Политическият монопол на ГЕРБ роди и икономически
2.Станишев: ГЕРБ заличи 400 000 работни места
3.Сергей Станишев: 660 млн.лв. са неразплатените от Борисов и компания пари към бизнеса

Както виждаме, и трите примера са само обвинения към Борисов и изчисления за закрити работни места и неизплатени пари към бизнеса. В същия дух са и повечето заглавия, посветени на Станишев. Дали социалистът предлага някакви решения на тези въпроси е отделен въпрос, но заглавията не показват наличие на управленска програма. И все пак ако БСП има такава, „24 часа” създава първоначално впечатление, че Станишев само знае да „лае” и да обвинява, а когато дойде на власт ще си трае.

Още по-фрапиращ извод от заглавията можем да направим, като отбележим, че много от тези, посветени на БСП, се отнасят до едни и същи въпроси и че Станишев се интересува името му да го има във вестника, да критикува за нещо Борисов, без значение за какво, но да се припомня, че БСП все още съществува и се гласи за управление. Нека разгледаме следните примери:
 1.Станишев: Борисов се страхува да освободи Цветанов
2. Станишев: Два месеца след оставката на кабинета Цветанов продължава да е в МВР

3.Станишев: Борисов носи отговорност за Цветанов и Флоров


Тук прави впечатление, че заглавията са по сходни, дори едни и същи теми, а става въпрос за различни публикации. Читателят започва да си мисли, че Станишев е толкова безпомощен, че единственото му оръжие са изтеклите записи и скандалите със СРС-тата. Че всъщност той няма какво полезно за предложи, за това напада ГЕРБ с тези скандали и с обвинения, че Борисов е създал полицейска държава. Дори изказването на лидера на БСП да е като цяло акцентиращо върху друга тема, авторът на материала е сложил на различните публикации заглавия със сходни обвинения, които дотягат на читателя и го отблъскват от опозицията в лицето на БСП.

Друга тенденция при материалите, посветени на БСП, са честите изказвания на Илиана Йотова. Тук заглавията имат по-различен характер от тези на Станишев. Ето някои примери:

1.Илияна Йотова: Подкрепата на зеленчукопроизводителите е приоритет в програмата на БСП

2.Илияна Йотова: Законът за референдумите има нужда от промяна


Тук се вижда вече представена програма за управление и заявка за промяна в законите. В първия пример Йотова се опитва да привлече зеленчукопроизводителите на своя страна, като обявява, че те ще бъдат с приоритет, ако БСП управлява. Във втория пример се наблюдава активизиране по отношение на закона за референдумите, вероятно поради миналите протести и желанието на хората да се чува повече техния глас. В тези случаи можем да отбележим, че „24 часа” подхождат по-обективно към събитието и не създават погрешни впечатления сред аудиторията си.
 Много интересен пример на подход към БСП е следният пример:
„Детелин Далаклиев: Ако ГЕРБ ме бяха поканили за член, щях да приема”
Далаклиев е кандидат-депутат от БСП, която отрича да е член на ГЕРБ  по повод тези нападки, но допълва, че ако са го поканили, нямало да откаже. Това изключително срива имиджа на БСП и по-конкретно на кандидат-депутата им, защото читателят има чувството, че в тази партия влизат всякакви хора, обикалят всички партии, и целта им е само да се вмъкнат във властта. „Как така, уж е в БСП, противник на ГЕРБ, ама ако го били поканили, щял да отиде при Борисов”, си задава въпрос обикновения читател. Изключително лоша роля за предизборната кампания играе такова заглавие на материал.
Друго нещо, което трябва да се подчертае, е наличието на материал, сходен с този за Силви Гийом за ГЕРБ. Това е следния:

„Мартин Шулц: Срещите на Пламен Орешарски в Брюксел са силен знак към Европа”

Тук се изказва не кой да е, а самият председател на Европарламента. Той се изказва положително за депутатът и спряган за кандидат премиер от БСП Пламен Орешарски, което влияе и на имиджа на цялата партия. Същото като случая при Гийом, тук става въпрос за чуждестранен дипломат, който трябва да даде безпристрастна оценка на политическата обстановка в страната, а щом тя е положителна за БСП, то това определено е плюс за тях.
Заключението, което можем да дадем за политиката на „24 часа” към БСП е  доста противоречиво – от една страна се създава впечатление, че лидерът на партията повтаря едно и също и само критикува и нищо не предлага, но има заглавие, при които се виждат директно предложенията на социалистите. Но в никакъв случай не може да се каже, че БСП са в привилегировано положение спрямо ГЕРБ.
Да погледнем и отношението на печатната медия към другите партии, борещи се да влезят в парламента:
Трябва да се отбележи една важна тенденция – партиите РЗС и АТАКА не присъстват в заглавията на „24 часа” през разглежданият период, а се очаква АТАКА да вкара голям брой депутати, като някои изследвания сочат, че Сидеров и колегите му ще бъдат третата политическа сила в Парламента.
Партията на отцепилия се от ДПС Касим Дал – НПСД е в коалиция с НДСВ, които създадоха „Център – свобода и достойнство“. Въпреки залязлата слава на НДСВ и изобщо неизгрелия Касим Дал, това е политическата сила, на която се отделя най-голямо внимание след ГЕРБ и БСП на страниците на „24 часа”. Като цяло от тези заглавия не се вижда нещо впечатляващо: „Минчо Спасов:Интернет – свободен от държавна цензура и контрол”. Кой и кога е говорил за цензура и контрол на Интернет не е ясно, но явно представителят на „Център – свобода и достойнство” е сметнал за необходимо да спомене, че ще се бори свободата в интернет да продължи. Можем да видим и едно откровено рекламно заглавие по отношение на НДСВ и НПСД: „Христина Христова и Касим Дал подкрепиха Велико Търново”.
Трябва да отбележим едно интересно заглавие по отношение на партията на Слави Бинев: „От ГОРД поругаха плакати на ГЕРБ”

Тук има две страни на проблема. Ситуацията е, че ГОРД били залепяли своя номер в бюлетината върху номера на ГЕРБ на техния плакат по улиците. С това заглавие се цели ГЕРБ отново да бъдат изкарани жертва на некоректните политически сили, а, както виждаме в разглеждания период, за ГОРД няма нито един друг публикуван материал. Така излиза, че тази партия е създадена, за да вреди на другите. Но ако се замислим, толкова ли е важно, че ГОРД са се подиграли с плакатите на Борисов – ясно е че по време на предизборни кампании има всякакви мръсни игри – лъжи по телевизията, по вестниците, плакати на политически опоненти редовно се късат. Това ли е най-важното от страната, за да се прави специална публикация за случката?! Или просто ГЕРБ прото трябва отново да са засегнатата страна.
За Меглена Кунева е публикуван смао един материал с пародийното заглавие: „Меглена Кунева: ГЕРБ отвлякоха България”
Каква е целта този цитат да бъде сложен като заглавие не е ясна, но звучи детско и несериозно то да е акцент на такъв материал. В първия момент дори не става ясно за какво „отвличане” става въпрос.
На ДПС също не е обърнатоголямо внимание, но има нещо показателно сред трите публикувани за тях материала:

1.Започна предизборната кампания на ДПС

2.Лютви Местан: Управлявани сме от подземието

3.Четирима от ДПС пребиха жестоко човек на Касим Дал


Можем да предполагаме, че първото заглавие е платено, защото не за всяка партия може да се види такава „обява”, още повече, че това не е новина. Но интересното е в третия материал, в който се вижда сблъсък между активисти на ДПС и Касим Дал. Това със сигурност ще се отрази на имиджа на ДПС, особено на фона на редките публикации за тях, и обратно – Касим Дал ще се изкара жертва и ще спечели допълнително точки от това.
Другата партия, на която е обърнато внимание през разглеждания период, е ЕНП. Единственото заглавие за талзи политическа сила е „Ковачев: Български евродепутати дискредитират страната ни в Европарламента”
От него не става ясно какво има предвид Ковачев, но това не е от такова голямо значение, защото шансовете той да влезе в Парламента са нищожни.
Изводът за политиката на „24 часа” за партиите, без ГЕРБ и БСП, е, че не се отдава такова голямо значение на другите сили и се пренебрегва тяхната роля. Това погрешно допълнително на фона на изминалите протести през февруари 2013, в които хилядите протестиращи бяха против партии ка то ГЕРБ и БСП, което предполага по-голямо информиране за алтернативните политически сили, на които видимо не се дава поле за изява.       
             
В периода 17 – 28 април 2013 в. „24 часа” публикува и няколко изследвания, в това число няколко социологически проучвания за политическите нагласи на обществото. Забележителното е, че при всяко едно от тях ГЕРБ води в процентите пред БСП. Това са проучвания на „Алфа Рисърч”, НЦИОМ и др. Такива изследвания влияят на психологическата нагласа на читателите и може да ги подтикне да подкрепят една или друга партия. Но интересно е да погледнем заглавието на представени данни на Сметната палата:

„Сметна палата: БСП и Кунева с най-сериозни дарения, ГЕРБ – без”

В това заглавие определено БСП и Меглена Кунева са представени в положителна светлина, а ГЕРБ „изостават”. Това може би е единственият случай, в който „24 часа” не показват лоялност към ГЕРБ, макар, че изразът „ГЕРБ – без” с краткостта си и усещането за незавършеност някак да смекчава липсата на дарение от страна на Бойко Борисов.
Като заключение на изследването можем да направим няколко извода:

Услужливост по отношение на ГЕРБ– несъмнено можем да кажем, че в. „24 часа” се поставя в услуга нае ГЕРБ и като брой публикации, и като заглавия, и дори с „жълти” материали. Видимо, макар Борисов вече да не е премиер, печатните медии отразяват „удобни” неща и поставят позитивни заглавия, дори неща, които никого с нищо не интересуват. ГЕРБ неведнъж биват изкарвани жертва на собственото си управление и се отразяват предизборни действия, които са традиционни за всяка една партия преди избори.

Противоречивост към БСП – БСП биват изтъквани като едва ли не единствената опозиция на ГЕРБ, но това сякаш е „за протокола”. Лидерът на социалистите Станишев бива представян като безидеен и политик, който няма какво ново да предложи на страната. Но в същото време в някои заглавия за БСП за заглавие се слагат изказвания на негови съпартийци, които излагат идеите на партията. Липсата на обективност към ГЕРБ и БСП е огромна в полза на партията на Борисов. В никакъв случай на може да се говори, че „24 часа” помагат на предизборната кампания на Станишев, докато при ГЕРБ е точно обратното.

Информационно затъмнение за останалите партии – По отношение на партиите, различни от ГЕРБ и БСП, се прилага информационно затъмнение. Понякога се споменават някои от тях, но това е колкото да се покаже, че в България не съществуват само ГЕРБ и БСП. Реално не са дава гласност на другите идеи. Натрапва се убеждението, че единствената алтернатива на Борисов е Станишев, който в българското съзнание не се ползва с такъв авторитет, което за Борисов означава по-лесна победа. По този начин на него му с еналага да води медийна война само с един опонент, а не с много. Съществуват партии с много и различни идеи, но те не биват отразени във вестник „24 часа”, което за българина означава „Или ГЕРБ или БСП”. По този начин се изкривява принципът на демокрацията и системата не е многопартийна, а двупартийна.
                             Приложение
Материали, публикувани във в. „24 часа” в периода 17-28 април 2013 на тема „Избори 2013”
ГЕРБ:
1.       Цветанов: Когато нямаш политически аргументи, изкарваш нещо, което отклонява вниманието
2.       ГЕРБ предлага авансово възстановяване на ДДС за изрядни фирми
3.       Цветан Цветанов: С откриването на Дунав мост – 2 се създава по-добра среда за бизнес и работа
4.       Цветанов във Вършец: Работни места се създават, когато има инфраструктура
5.       Лиляна Павлова: Трябва да има регистър на паметниците на културата
6.       Цветанов: Флоров има изключителни успехи в борбата с наркотрафика
7.       Цветанов: Работата срещу организираната престъпност се създава много врагове
8.       Борисов за Флоров: Цацаров да разпита и червените кредитни милионери
9.       Цачева: ГЕРБ привлече 24 млрд. лева от Европа56
10.   Борисов: Осигурихме 1 милиард евро за модернизация на българския бизнес
11.   Цветанов: Искат да ме отстранят от политиката, но не Станишев отстранява, а народът
12.   Лиляна Павлова: Варна загуби над 10 милиона лева по проекти
13.   Томислав Дончев и активисти на ГЕРБ почистиха коритото на Янтра
14.   Лиляна Павлова яхна мотор на среща с рокери във Варна
15.   Лиляна Павлова: Варна може да има рибна борса
16.   Бойко Борисов: Ще подкрепяме всички земеделци, изрядни към държавата
17.   Добрев: 8 международни компании са подали оферти за търсене и проучване на газ в блок „Терес‘‘
18.   Цвета Караянчева: Местан го боли, че ГЕРБ проби в смесените региони
19.   Борисов: С приватизацията, която направиха тези преди нас, съсипаха всичко
20.   Цачева: Село Буковлък с нова водопроводна мрежа и канализация благодарение на ГЕРБ
21.   Делян Добрев: ГЕРБ може да осигури висок икономически растеж на фирмите износителки
22.   Борисов дава автографи до тъмно, 5000 се редят на опашка в Благоевград
23.   Горанов: ГЕРБ ще гарантира безлихвени заеми за саниране на жилищата
24.   ГЕРБ и Съюзът на репресираните от комунизма със споразумение за подкрепа и партньорство
25.   Борисов: Вместо опозицията да говори, че ще манипулираме изборите, да гледат препълнените площади на събитията на ГЕРБ
26.   Ивайло Московски: Ще завършим всички започнати проекти
27.   Цецка Цачева: Плевен ще има нова мултифункционална зала до края на годината
28.   Борисов: Прави добро и го хвърляй, рано или късно ще го намериш
29.   Лиляна Павлова хвана бременна скарида, било на късмет
30.   ГЕРБ изключи Мирослав Найденов от партията
31.   Лиляна Павлова: Ще запазим най-ниските данъци в Европа
32.   Борисов намекна, че ще става президент
33.   Бойко Борисов: С подслушвания и флашки нищо не може да се направи
34.   Делян Добрев: Администрация ще връща пари, ако не си свърши работата
35.   Борисов: Аз от дома си в Банкя не съм излизал, ако някой там ме е накачил с мероприятие…
36.   Цветанов: В Германия очакват същата конфигурация в следващия ни парламент
37.   Борисов: Ако знаех, че Миро ще направи нещо срещу ГЕРБ, нямаше да говоря с него
38.   Борисов поканен да вика за „Берое“ на финала за Купата на България
39.   Бойко Борисов: Подслушвали са ме вкъщи, това е нагло и подло
40.   Цветан Цветанов: Компроматите срещу ГЕРБ са от опозицията, която няма реална програма
41.   Баба три дена чака Борисов в Симеоновград, за да го прегърне
42.   Борисов: Подслушват ме в тоалетната, сега ще трябва да търся горичка
43.   От село Бисер към Цветанов: Ако вие оставите Борисов, ще ви заплюем!
44.   Борисов пита: Къде са червените пари от приватизация?
45.   Николай Младенов: Скандалът с подслушванията е сценарий на БСП
46.   Силви Гийом: Дори Кристалина Георгиева е била подслушвана
БСП:
1.       Станишев: Борисов превърна Северозападна България в остров на мизерията
2.       Станишев: Борисов се страхува да освободи Цветанов
3.       БСП: Петя Първанова и Марин Райков да освободят незабавно Станимир Флоров
4.       Станишев: Два месеца след оставката на кабинета Цветанов продължава да е в МВР
5.       Станишев: Борисов носи отговорност за Цветанов и Флоров
6.       Ангел Найденов: Професионалното и политическото ръководство в МВР са в сговор
7.       Станишев: Борисов да върне милионите
8.       Илияна Йотова: Най-тъжната статистика – 70% от висшистите искат да напуснат България
9.       Орешарски: Най-доброто лекарство за здравеопазването е консенсусът
10.   Сергей Станишев: 660 млн.лв. са неразплатените от Борисов и компания пари към бизнеса
11.   Детелин Далаклиев: Ако ГЕРБ ме бяха поканили за член, щях да приема
12.   Илияна Йотова: Подкрепата на зеленчукопроизводителите е приоритет в програмата на БСП
13.   Станишев: Трябва да има референдум за полигона в Змейово
14.   Станишев: Маслодайното производство осигурява препитание за 30 000 работника
15.   Илияна Йотова: Въпрос на личен избор е да се върна 
16.   Димчо Михалевски: От ГЕРБ обещават всичко, което не направиха
17.   Сергей Станишев: Достъпното образование дава равни възможности на младите хора
18.   Йотова: Оценката на Цветанов за Флоров е според собствените му критерии за морал и достойнство
19.   Сергей Станишев: Политическият монопол на ГЕРБ роди и икономически
20.   Станишев на излизане от прокуратурата: Разпитваха ме като свидетел
21.   Орешарски: Оптимист съм за белгийските инвеститори
22.   Сергей Станишев: Очаквам Цветанов да обвини и Държавния департамент на САЩ, че работи за организираната престъпност
23.   Сергей Станишев: Мафия е превзела държавата
24.   Станишев: ГЕРБ заличи 400 000 работни места
25.   Илияна Йотова: Законът за референдумите има нужда от промяна
26.   Станишев: Няма да допуснем житницата на България да бъде отровена
27.   БСП с кауза всеки българин да живее достойно и свободно
28.   Мая Манолова: БСП няма нищо общо с появилия се вчера запис
29.   Станишев се изказа остро за консервативни политики на заседание на ПЕС в Лисабон
30.   Мартин Шулц: Срещите на Пламен Орешарски в Брюксел са силен знак към Европа
Опозиция:
1.       Коалиция „Център – Свобода и достойнство“: Искаме да дадем надежда на врачани
2.       Касим Дал: Разочарованието на хората налага създаване на нов модел на управление
3.       Минчо Спасов:Интернет – свободен от държавна цензура и контрол
4.       Христина Христова: Проблемите на хората с увреждания бяха подценени („Коалиция център – свобода и достойнство“ (НДСВ и НПСД) )
5.       Христина Христова и Касим Дал подкрепиха Велико Търново („Център – свобода и достойнство“ (НДСВ и НПСД)
6.       Христина Христова: Със скандала с подслушванията България попадна в романа на Оруел „1984“ („Център – свобода и достойнство“ (НДСВ и НПСД)
7.       Започна предизборната кампания на ДПС
8.       Лютви Местан: Управлявани сме от подземието
9.       Четирима от ДПС пребиха жестоко човек на Касим Дал
10.   От ГОРД поругаха плакати на ГЕРБ
11.   Меглена Кунева: ГЕРБ отвлякоха България
12.   Ковачев: Български евродепутати дискредитират страната ни в Европарламента (ЕНП)
Социологически проучвания и статистики:
1.       Сметна палата: БСП и Кунева с най-сериозни дарения, ГЕРБ – без
2.       Ако гласуваме днес: 24,1% за ГЕРБ, 18,2% за Коалиция за България
3.       ГЕРБ с 93 мандата, БСП – 75, делят ги 5,9%
4.       Мира Радева: 1,5 млн. избиратели за ГЕРБ, 1 млн. за БСП
5.       Агенция АФИС: Ако изборите са днес, ГЕРБ печели 24%, БСП – 18,9%
6.       НЦИОМ: ГЕРБ води на БСП с 6,4%
7.       „Алфа Рисърч“: ГЕРБ води с 5,6% на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *