Как да попълним и подадем Годишнатa Данъчна Декларация за доходите по чл. 50 от ЗДДФЛ

Как да попълним и подадем данъчна декларация за доходите по чл. 50 от ЗДДФЛ

Защо направих този видео „урок“?

Всеки, който е имал работа с държавната администрация, знае, че сблъсъкът с изискуемите от държавата документи не е от най-приятните изживявания. Аз не правя изключение – дори съм от хората, които много трудно боравят с документи. През тази година за пръв път ми се наложи да попълвам годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Реших, че няма да използвам счетоводител, защото не става въпрос за огромни дължими суми, нито пък за един куп документи – просто една декларация. Оказа се обаче, че ми възникнаха един куп въпроси – как да попълня тази декларация, кои приложения да попълня, къде да подам декларацията, как да съм сигурен, че съм я попълнил правилно и т.н.

Първо да отбележа – доходите, които трябваше да декларирам, са такива от трудови правоотношения, доходи от p2p платформи (платформи за споделено кредитиране), както и деклариране на закупени дялове от взаимен фонд. С помощта на по-опитни хора във Фейсбук и с потвърждение от страна на НАП успях да попълня декларацията със съответните приложения. Заключението ми обаче е, че процедурата е много сложна, онлайн системата на приходната агенция е стара и неинтуитивна, а бог да ви е на помощ, ако искате да разберете къде да декларирате доходите от лихви от p2p платформи. В това отношение е редно да отбележа услужливото отношение на Klear, които в справката посочват къде да впишете доходите от тяхната платформа.

Реших, че не е необходимо всеки да преминава през целия този път и сметнах, че ще бъде полезно ако покажа как аз съм попълнил моята декларация чрез своеобразен видео урок. Разбира се, тук има две уговорки – първата е, че аз не съм счетоводител или данъчен съветник и в никакъв случай не трябва да приемате видеото като юридически или счетоводен съвет. Втората е, че в този „туториал“ аз споделям само и единствено моят опит – т.е. в него ще видите как да попълните Годишната данъчна декларация с Приложение N.1, Приложение N.6 и Приложение N.8 – защото това са документите, с които аз се сблъсках.

Достоверна ли е информацията?

Видеото претърпя неколкократни корекции. Неведнъж се свързвах с НАП за информация относно правилното попълване. Няколко различни служители на агенцията собственоръчно провериха декларацията и ми потвърдиха, че е попълнена правилно (като разбира се не могат да кажат дали сумите, които вписвам, са коректни – това зависи от моята отговорност към обществото и дали не планирам да укривам доходи). Във видеото показвам именно как аз съм подал данъчната си декларация, която беше приета и неколкократно потвърдено, че е коректна от данъчните.

Освен устното потвърждение, настоях и за официално писмено такова от страна на НАП, което получих по имейл и публикувам тук. За по-висока резолюция, кликнете върху снимката:

Потвърждение за коректност на данъчната декларация

Какво включва видеото:

 1. Влизане с ПИК код в онлайн системата на НАП
 2. Попълване на Основни данни на декларатора
 3. Попълване на Приложение N1 от декларацията – доходи от трудови правоотношения
 4. Попълване на Приложение N6 от декларацията – доходи от други източници
 5. Попълване на Приложение N8 от декларацията – доходи от акции, дялове от дружества..
 6. Подаване на данъчната декларация

За кого ще бъде полезно?

 1. За хора, които имат дялове във взаимни фондове
 2. За хора, които имат доходи от p2p платформи в България и чужбина – напр. Klear и Iuvo
 3. За хора, които трябва да декларират доходите си от трудови правоотношения
 4. За хора, които искат да подадат декларацията си онлайн

Съзнавам, че видео от 5 минути би било доста по-лесно изгледано от повече хора. Вероятно за много от тези, които ще го видят, част от информацията ще е излишна. Все пак държах да обясня всяко нещо детайлно и подробно, като същевременно запазя опростения стил на обяснение – както аз бих искал да го получа. Както споменах, аз съм изключително скаран с документацията и бих желал попълването на такава да ми бъде обяснено като на първокласник, за да съм сигурен, че съм го разбрал.

Отново дебело подчертавам – аз не съм счетоводител или данъчен съветник. Не приемайте видеото като консултация с такъв!

Ето и пълното видео как да попълним годишната данъчната декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ:

4 Responses to Как да попълним и подадем Годишнатa Данъчна Декларация за доходите по чл. 50 от ЗДДФЛ

 1. Стоян каза:

  Здравейте, доходите от iuvo за доходи от чужбина ли се смятат? Знам, че са българска p2p платформа, но регистрацията им е в Естония и предполагам трябва да посоча източник от чужбина.

 2. Plamen Yonkov каза:

  Здравей,
  При попълването на пр.6 забелязвам известна разлика с това от клипчето.
  Например при мен в част 1 имам:
  1. облагаем доход по чл.35
  2. втора точка е „общ размер на облагаемия доход“. Липсва облагаем доход от източници в чужбина.
  В точка 1 ли да го посоча? Дохода ми е само от чужбина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *