Каква е разликата между флаер и брошура?

И флаерите, и брошурите са често използвани в печатната реклама. Често двете понятия биват бъркани, но те не са синонимни. Съществуват известни разлики между тях. Брошурите и листовките имат различно оформление и цели. Как да решите дали флаерите или брошурите са подходящи за вас?

Флаери

Флаерите се печатат по-евтино и в големи количества (често на офсет), с цел разпространение на съществена, ясна и точна информация сред голяма аудитория. Флаерите се печатат на един лист хартия, най-често в A6, A5 формат или присъщия за брошурите размер от 21х10 см.
Отпечатани двустранно, флаерите имат много ясен и кратък текст. Това е евтин начин за популяризиране на вашата информация и често се използва за насърчаване на даден продукт, услуга или събитие като концерт или пък откриване. Флаерите най-често се разпространяват на ръка на места, където има много хора (например централната част на града). Тъй като се печатат много евтино, с ограничена информация, съдбата на флаерите е да бъдат изхвърлени, след като бъдат прегледани и прочетени. Все пак не очаквате хората да ги пазят като сувенир, нали?

Брошури

Брошурите са предназначени да се съхраняват като документи за справка, така че те обикновено са отпечатани с повече информация. Те са малки, но важни информационни носители. Брошурите могат да бъдат в много и различни размери и дизайн, най-често са с двойно или тройно прегъване /биговане/. По този начин се получават 4 или 6 отделни “станици”, чрез които може да се предаде информацията.
Брошурите са отпечатани на по-висококачествена хартия от тази на флаерите и изискват повече работа при изработката им, с оглед на количеството информация, която се предоставя чрез тях. Затова брошурите са по-скъпи от листовките и обикновено не се разпространяват толкова масово. Те често биват раздавани в области, в които хората изпитват интерес от продуктите или услугите и са склонни да се възползват от тях.
Като заключение можем да кажем че флаерите носят по-краткотраен, но ефектен резултат. Те са идеални за флууд реклама, докато брошурите са с по-сериозен и таргетиран характер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *