Ефективни техники в копирайтинга

Много хора си мислят, че копирайтингът е да седнеш и да пишеш уникални текстове на поразия, което е голяма грешка. Тази дейност без условия може да се нарече изкуство, защото в себе си тя въплъщава познанията на психолог, на писател, на журналист и PR. Ясно е, че всеки сайт се нуждае от уникални статии, но това не е единственото условие. За какво са ни статии, които не могат да продадат продукта? Тогава тяхното предназначение се губи. Основната цел на рекламните текстове са да подтикнат към действие потребителя, да го накарат да купи от нас. Именно в това е изкуството на тази професия. В тази статия ще дадем някои съвети, които откриват пътя към успешния копирайтинг.

1. Не разточвайте прекалено много текста, когато пишете. Текстът трябва да е точен, кратък и ясен, директно представящ вашия продукт. Хората в интернет бързат и не е тайна за никого, че не обичат да четат. Затова трябва в достатъчно кратък текст да напишете всички предимства на стоката, и в същото време да подтикнете клиента да я купи.
2. Според някои изследвания 3 е магическо число и хората възприемат най-лесно текстове, съдържащи се от 3 параграфа, с 3 описания. Разбира се, това не е твърдо правило за един текст, но при съвременния динамичен свят, преситен с информация, е добре да представите на хората себе си и продукта си в по-кратък текст.
3. Пишете емоционално. Никой не обича скучните и монотонни текстове. Те отегчават читателя много бързо, което увеличава многократно възможността той да закупи нещо от вас. Така че, когато пишете, вложете сърцето и душата си, накарайте потребителите да преживеят вашите емоции. Със сигурност ви се е случвало да четете текст, зареден с настроение, което ви подтиква да го довършите. Старайте се да създавате такова съдържание.
4. Старайте се да се доближите до читателя възможно най-много. Колкото по-бързо преминете бариерата на официалния тон, толкова по-голямо доверие към вас ще има потребителя. Пишете с приятелски тон. По този начин той усеща, че вие се стараете да му помогнете и му предлагате точно това, от което той се нуждае. Ако успеете да съборите границите на официалното писане, това е голямо оръжие за вас.
5. Едни от любимите теми на потребителите са секс, опасност и храна. За каквото и да се пише или говори, в човека има подсъзнателна нагласа и той си задава въпроси, свързани с тези неща. Когато пишете, ако има възможност да вметнете тези тематики, това може да бъде само във ваша полза.
6. Придържайте се към тематиката на текста. Понякога това наистина е малко трудно, но се старайте да го правите. За улеснение, преди да започнете да пишете съдържанието, си направете един план или схема за статията, по която да се водите. Спазвайте и основното правило в копирайтинга – пишете кратко, точно и ясно. Ако разточвате текста и пишете излишни неща, читателят ще се отегчи много лесно, от което само губите.
7. Много силно оръжие при писането на рекламни текстове е прилагането на цитати от авторитетни личности или институции. Възползвайте се от него. Можете да използвате и различни статистики и факти, а защо не и оригинален хумор. Това предизвиква интереса и разчупва статията. Можете да добавяте и различни изображения, защото е ясно, че хората обичат да гледат картинки, а това придава и допълнителна тежест на текста.
8. Трябва да формирате положителни нагласи у потребителите. Някои наричат това „да” нагласа. Това не е толкова трудно, всичко, което трябва да сторите, е  да формулирате въпроси, на които всеки човек би отговорил с „да”. Например „Искате ли да имате допълнително свободно време?”; „Искате ли безплатна почивка на Канарските острови?” и т.н. На тези въпроси всеки ще отговори положително, така че може да използвате и този коз ако ви се удаде възможност.
9. Когато пишете рекламна статия, задължително изтъквайте предимствата на продукта/услугата за потребителя. Обяснете защо той трябва да я закупи точно от вас и какво ще спечели по този начин. Изложете с какво вашият продукт е по-качествен от този на конкурентите ви. Подтиквайте директно към действие, като оставите и координати за връзка с вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочетете още:
проф. Пламен Легкоступ - ректор на ВТУ
Разследване срещу ректора на ВТУ за съмнителни назначения

Настоящото мини-разследване бе проведено от мен в рамките на окупацията на 321 аудитория на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий",...

Затвори