Копирайтинг за SEO – как и защо?

Когато създаваме сайт, който ще е отворен към обществото, то едно от най-важните неща, които трябва да направим, е да го оптимизираме. В тази статия обаче няма да говорим за оптимизиране на графичен интерфейс, код или производителност, а за оптимизацията за търсещи машини. По-скоро ще обърнем внимание на SEO копирайтинга – един от най-важните чаркове за изкачване по стълбицата на търсачките.
По статистика, най-предпочитаната търсачка от българите е Google. Всеки от нас ежедневно я използва многократно и посещава редица сайтове, но малко са тези, които се замислят как са станали популярни тези сайтове или защо точно те се появяват на първа страница при определено търсене. Например при търсене на “лаптопи втора употреба” ви излизат множество резултати, но вие ще обърнете внимание само на първите няколко. Няма какво да се лъжем. Колко от вас често стигат дори до 3-та страница от резултатите?
Във всеки един сайт има множество текстове, които описват предназначението му, неговата насоченост, а ако е бизнес сайт (точно на тези сайтове ще обърнем внимание) тогава е описана дейността на фирмата или организацията, стоките или услугите, които предлага, както и рекламни текстове, описващи защо трябва да се избере точно дадена фирма.
Тези текстове не са написани просто така, на прима виста, каквото първо му е хрумнало на автора. Всичко е предварително подготвено и обмислено. Прави се SEO одит (анализ на ключовите думи) сред конкуренцията, след което се правят изводи – колко е голяма тя, кои са най-подходящите ключови думи за нашия сайт (ключовите думи и синонимите им винаги са свързани с основната дейност на фирмата) след което се пристъпва към SEO копирайтинга. Тази дейност е писането на рекламни текстове и текстове за по-лесно разпознаване на сайта ни от търсачките. Пътят към успешния SEO копирайтинг е включването на ключовите думи и изрази в подходящ и предизвикващ интереса текст, който дава информация на потребителите какво представлява вашата фирма или продукт.
Специфичната особеност на SEO копирайтинга е, че авторът пише един текст, който е презназначен за “два пазара” – за потребителите и за търсещите машини. Убедителното и интересно писане на текста е за потребителите а добавянето на повече ключови думи – за търсачките. Тънкостта в това писане е да не става пренасищане с ключови думи, за да не бъдат отегчени читателите, и в същото време да има достатъчно такива, чрез които при търсене от страна на потребителите, вашият сайт да излиза сред първите резултати.
Тъй като по-горе дадохме пример с лаптопи втора ръка, сега ще обясним SEO копирайтинга също с продукти от областта на техниката. Представете си, че сте собственик на супермаркет за телевизори, лаптопи, перални, хладилници и т.н. в град Сливен. Създавате сайт на магазина си, добавяте стоката си под каталожен вид със снимки. Естествено, само тези снимки няма как да са ви в помощ, когато потребител търси сайт за продажба на бяла техника. Още повече, че текста в тях няма как да бъде разчетен и разпознат. В помощ за това трябва да се обърнете към SEO копирайтър, който да се запознае с дейността ви и да напише най-впечатляващите, привлекателни и удобни за търсещите роботи текстове.
Без рекламни и SEO текстове сайтът ще потъне в забрава без изобщо да е изплувал. С това и дейността ни няма да просперира, защото огромна част от бизнес операциите в момента се извършват точно чрез интернет, а когато страницата ви не може да бъде открита, и продуктите ви няма да могат да бъдат открити. Истината е, че ако не обновявате текстовото съдържание на сайта си, той ще бъде възприет като неактуален от търсещите ботове. Поддържайте сайта си често с уникално съдържание, което да не се дублира с друго от интернет. Да бъдеш на първи позиции в търсачки като GoogleBing и др. е лукс, който е отреден за най-оригиналните и актуални по съдържание сайтове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *