Long Tail SEO или колко е дълга опашката на сайта ви

Има един метод в SEO оптимизацията, който е интересно да бъде разгледан. Това е т. нар. Long Tail SEO. Какво представлява това? Когато създадете своя уеб сайт и започнете да го оптимизирате, вие се спирате на единични ключови думи, например ако бизнесът ви е с колбаси, ще започнете оптимизацията с думи като „салам”, „колбаси”, „месни продукти” и т.н. Това е правилен подход, но това не означава, че когато изтеглите сайта си на челните места с определените ключови думи, трябва да спрете с оптимизирането му. Напротив, SEO-то е процес, който изисква постоянна поддръжка, за да вижда Google, че е актуален.
Всички знаем, че когато хората търсят нещо конкретно, пишат повече ключови думи, за да се покаже най-подходящият резултат за тях. Ако следваме горния пример, то търсенето може да изглежда така „Продажба на качествени месни продукти Шумен”. Разбира се, сайта досега е оптимизиран само с думата „месни продукти” и не е сигурно дали при търсене на по-горната дълга фраза ще излезе вашият сайт. Именно затова е добре да прилагате оптимизационния метод на „дългата опашка”, като в дадена статия или друг тип анкор текст линкнете цялата фраза. По този начин търсещите машини разчитат текста на абсолютно същия принцип, при който и кратките ключови думи. Разликата при Long Tail-а обаче е, че колкото по-дълга е фразата, толкова по-малка ще е конкуренцията за нея.

Как да оптимизираме за Long Tail?

Както всички знаят, Title тага е изключително важен и Google обръща голямо внимание на него. Именно затова можете да пишете по-релевантни заглавия, но не да наблъскате с различни ключови думи без смисъл, а ясно и смислено заглавие.
Линквайте всички страници. Недейте да оптимизирате само за началната си страница, или за някоя друга, която смятате за по-важна. Това освен, че е подозрително, но и ви лишава от шанса да разгърнете потенциала на сайта си. Всяка една страница е ценна, затова отделете време да добавяте връзки към всички.
Потребителска активност. Това е ключов фактор за вашата  дълга опашка. Тук се включват коментари във форум, към статии, различни мнения. Дайте възможност на потребителите да изразяват мнението си по-свободно и по различни начини. Това разбира се е свързано и с добавянето на различни плъгини и изобщо всякакви неща, които биха били интересни на читателите.
За да линквате много и различни фрази, трябва да имате какво да линквате. Затова тук е необходимо да имате много съдържание. Пишете постоянно статии, добавяйте непрестанно ново съдържание и линквайте всевъзможни релевантни фрази, които биха докарали трафик на сайта ви. Добре е и да включвате синонимни думи на основните. Това допринася и за доверието на търсещите машини към вас, защото нещата изглеждат по-естествени.
Трябва да отбележим, че е добре да започнете Long Tail-а след като оптимизирате за основните ключови думи. Това е допълнителен лукс, който изисква доста труд. Необходима е основата на оптимизацията и спечелване на необходимото доверие на домейна спрямо търсачките, за да се продължи с по-тънките детайли. Иначе казано, не можете да се качите на петия етаж, преди да минете през първия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *