Неграмотните текстове отблъскват клиента

Когато създавате своя бизнес сайт, обръщате внимание на приятния му и удобен вид, изображенията в него, както и рекламните текстове. Но не по-малко важни са правописът и пунктуацията им. Често попадам на сайтове с неграмотни представяния и блогове, а днешният такъв случай беше поводът да напиша този блог.
Бихте ли написали текстовете в своя сайт на латиница? Едва ли. Ситуацията с правописа е същата. Колкото по-неграмотно е написана дадена статия, толкова по-несериозно гледа клиентът на предлаганите от вас стоки/услуги.

Защото когато той види редица правописни и пунктуационни грешки, подсъзнателно (а може и съзнателно)  си представя как и името или професията му на визитката (ако вземем за пример рекламна агенция), която ще изработите, са сбъркани. Или ако поръча SEO копирайтинг за сайта си, същите тези копирайтъри, които не могат да напишат един текст без грешки, ще пишат и неговите рекламни текстове и ще оптимизират ключовите думи.

Да вземем пример с друг бизнес, например продажба на мобилна и компютърна техника. Когато клиентът ви погледне описанието на определен продукт, написано с много грешки, той веднага ще потърси стоката на друг производител или вносител. Което автоматично води до загуба за вас и вие губите този клиент завинаги. Мисълта, на която навежда неграмотното описание, е  “Поредният китайски боклук, който ще се счупи на втората седмица, ще погледна в друг сайт”.
Затова, когато видите правописна или пунктуационна грешка в своя сайт, независимо дали е в описанието на продукт/услуга, SEO текст или в блога си, незабавно я поправете. Тези грешки издават неуважение към собствения бизнес и създават впечатлението, че каквото е качеството на правописа, такова ще е качеството и на предлаганите от вас стоки или услуги.
Обръщайте особено внимание и на пълния и кратък член на думите от мъжки род. Лично аз когато чета определен текст, много лесно долавям тези грешки и ми е изключително неприятно.  Неотдавна се появиха мнения, че пълният член трябва да отпадне от българския език. Не знаем дали това ще стане или не, но в момента той официално съществува и трябва да се съобразяваме с него.
Ако се колебаете за правилното изписване на някоя дума, можете да погледнете правописните правила в българския език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *