Предимства и недостатъци на различните рекламни агенции

Навсякъде по света има изобилие от рекламни агенции. Но всяка една от тях е различна сама по себе си и услугите, които предлага. Някои се специализират само в печатна реклама, други в дигитална, трети предлагат пълно рекламно обслужване. Разбира се, всичко това има своите положителни и отрицателни страни.

Животът е прекалено динамичен и хората бързат, затова те искат нещата да стават възможно най-лесно и това е голямо предимство за агенциите за пълно рекламно обслужване. Това е така, защото когато клиентът отиде в такава фирма, може наведнъж да си поръча изработка на фирмен уеб сайт, фирмено лого, визитни картички и всякакъв вид рекламни материали. Не се налага той да ходи в една агенция, за да си поръча химикалки и запалки с фирмения бранд, във втора за визитките, и най-накрая да търси уеб дизайнер, за да има компанията свое онлайн присъствие. Това затруднява целия процес и се губи ценно време в обикаляне и търсене на професионални услуги.
Разбира се, този вид рекламни агенции имат и своите недостатъци. Предлагането на повече услуги несъмнено довежда и до повече поръчки и клиенти, а това изисква повече работа и човешки ресурс.  Необходимо е и изграждане на партньорска мрежа, с която да се работи съвместно при изпълнение на поръчките. В България е честа практика агенциите за пълно рекламно обслужване да се обръщат към печатница за отпечатването на визитните картички, флаерите и другите печатни материали, към онлайн специалисти за онлайн рекламните кампании и т.н. Всичко това изисква строга организираност и постоянно координиране на дейността, за да бъде изпълнено всичко коректно и в срок.
Но и по-специализираните рекламни агенции имат своите предимства. Става въпрос за другата страна на това, за което говорихме досега. Тези фирми имат свои партньори, които им възлагат своите поръчки, поради недостиг на време и хора или поради други причини.  Тясно специализираната им дейност им позволява да използват широкия и професионален опит и да вникнат по-детайлно в проблема и да вземат по-оригинално и успешно решение.
Естествено, специализираните рекламни агенции не разчитат единствено на партньорите си, защото така те губят независимостта на бизнеса си. Ако например дадена компания се занимава само с печатна реклама, съвсем разбираемо е, че винаги ще има клиенти, които просто биха искали да си отпечатат визитките или плакати за новия продукт, който пускат.
Какъвто и тип рекламна агенция да имате, трябва да имате наум най-напред едно нещо – клиентът преди всичко. Каквото и смятате да направите, както и да го направите, клиентите винаги трябва да са доволни от вас, за да се завръщат те отново и отново и да ви препоръчват на свои приятели и познати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *