Основни грешки в копирайтинга

Копирайтинга е дейност, която изисква широки познания и компетенции в различни области. Както във всяка друга професия, и тук има грешки, които не бива да бъдат допускани. В тази статия ще изясним кои са тези грешки и как да се избягват.

1. Проучете добре дейността на фирмата или лицето, за които ще пишете. Голяма грешка е да започнете да пишете статия без да сте наясно с какво се занимава рекламодателят ви. По този начин вие няма да произведете качествен продукт, който да продава. А и вникването в детайлите улеснява в пъти писането след това.
2. Запознайте се с аудиторията, за която ще пишете.  Не започвайте да пишете текстове, преди да проучите коя е целевата група, към която се обръщате. Например ако ще ви четат предимно млади хора, използвайте повече хумор, младежки изрази и т.н. Ако аудиторията е съставена предимно от бизнесмени, пишете по-сериозно, без излишни изречения. Това е много важна стъпка, преди да започнете да пишете.
 3. Не бъдете прекалено описателни. Грешка е да разточвате локуми, когато пишете текст. Хората в интернет нямат време да четат излишни работи. Те искат всичко да им е написано кратко и ясно, за да разберат възможно най-бързо същината на тематиката. Не използвайте и прекалено много метафори, защото има опасност някои потребители да не разберат мисълта ви.
4. Уведомете рекламодателя си, ако ще закъснеете с поръчката. По принцип не е добре да не се спазват сроковете, но на всеки се случва. В такъв случай се свържете с човека, който е поръчал от вас, и му съобщете че ще закъснеете по една или друга причина със статиите, като му се извините и му кажете датата, на която всичко ще бъде готово. Бъдете коректни към рекламодателите си.
5. Голяма грешка е да не проверите за уникалност и грешки. Когато напишете един текст, първото нещо, което трябва да направите след това, е да го проверите за грешки. Ако има такива – отстранете ги. След това проверете уникалността. Непростимо е да изпратите текст, който е с нисък процент на уникалност. Ако вашият случай е такъв, пренапишете статията и я проверете отново. Това са две основни правила в копирайтинга – проверка грешки и уникалност.
 6. Когато трябва да публикувате статия в даден уеб сайт, трябва добре да проучите правилата и изискванията в него. Затова преди да направите публикацията, поинтересувайте се за тези правила, и чак тогава продължете напред. Ще сгрешите, ако сметнете, че ще спестите време, ако не четете „излишни работи”. Това няма да ви отнеме повече от няколко минути, но може да е от ключово значение за изпълнението на поръчката.
7. Не реагирайте агресивно на забележките. Винаги ще се намери някой, който да говори против вас – дали ще е клиент, дали ще е ваш колега, ще се намери. В такъв случай си замълчете и просто продължете да вършите работата си по същество.  Не правете грешката да влизате в конфликти и да си навличате чуждото недоволство допълнително.
8. Никога не смятайте, че знаете всичко! Човек се учи цял живот и е много грешно да решите, че вече знаете всичко около копирайтинга и не ви е нужно повече. Усъвършенствайте се постоянно, следете новите изисквания и техники в областта. Само така вие ще можете да поддържате ниво на професионалист. А и ще сте крачка напред от много ваши колеги, което ще говори добре за вас.
Надявам се, че съм изяснил основните грешки, допускани в копирайтинга и съм ви помогнал. Вярвам, че след като сте прочели тази статия, занапред няма да позволявате дори дребна грешка във вашата работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *