Безплатните програми за видео монтаж Filmora и Shotcut – БНТ – (ЦЯЛО ПРЕДАВАНЕ)

Безплатните програми за видео монтаж Filmora и Shotcut - БНТ - Натисни F1 - Васил Димитров

След като предния път показахме работата с безплатните програми за видеомонтаж VideoPad и OpenShot, имам удоволствието да ви представя и обещаната Част 2 от свободните  софтуери за обработка на видео. В предаването „Натисни F1“ по БНТ този път демонстрирах основните функционалности на други две програми – Filmora и Shotcut.

Трябва да призная, че от общо четирите разглеждани програми, най ми допада работата с Filmora – тя е изчистена, не е претрупана с бутони и менюта, като в същото време има всички необходими функционалности, които трябва да притежава такъв софтуер. Юзер интерфейсът също е приятен и работата върви гладко. Не са за пренебрегване и добрите Motion graphics, вградени в програмата.

Разбира се, като всяко нещо, и Filmora си има минуси – основният от тях е, че при експорт безплатната версия на софтуера добавя воден знак в готовото видео.

От своя страна Openshot също има своите предимства – съществува понятието sequence, което е интуитивно. Всеки, работил на професионалната програма за видеообработка Adobe Premiere Pro, по която имам удоволствието да давам индивидуални и групови уроци и консултации, знае, че всеки проект започва със създаването на т. нар. sequence. Именно това понятие имаме и тук.

Работата с преливките (т. нар. transitions) в Shotcut е много удобна – застъпвайки два елемента от времевата линия (т. нар. Timeline), програмата автоматично създава преливка между клиповете, което спестява допълнителни действия при работата с транзишъни.

Цялото предаване, в което показваме най-важните функционалности на безплатните софтуери за видеомонтаж Filmora и Openshot, можете да видите по-долу от вградения плеър или директно от сайта на Българската Национална Телевизия (БНТ).

Ако сте пропуснали, можете да видите и 1-ва част на предаването, в което демонстрираме работата с програмите VideoPad и OpenShot.

Благодаря на екипа на БНТ и предаването „Натисни F1“ за поканата и приятно прекараното време.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *