Епизод: „Оттеглихме доверието си от българските политици“
„Епизод“ е една от най-емблематичните български рок групи. Създадена преди 25 години, бандата преминава през много етапи на развитие и промяна в състава. Известни са с патриотичните си песни, много от които са по текстове на български поети като Иван Вазов, Христо Ботев и Пейо Яворов. Последните два албума обаче ни представят нещо по-различно. Разговаряме с един от основателите на „Епизод“ – Симеон Христов, който е и басист на групата.


1. Хората ви познават най-вече с патриотичните ви рок песни. Как се насочихте към такъв тип музика?

Това е моя лична детска мечта. Когато споделих желанието си с колегите, те ме подкрепиха. А когато написах първите няколко песни и видяхме положителните реакции на хората, когато чухме щастливото туптене на собствените си сърца, то оттам насетне всичко е ясно. Но нека хората, които не познават творчеството на групата, да знаят, че не всички наши песни са на патриотична тематика. Който е слушал нашите последни два албума, ще се убеди напълно в това. А те са едни от най-търсените.

2. Редовно имате участия по градовете, какво е настроението на хората към сегашната политика? Вярно ли е това, че те подкрепят правителството, както ни внушават редица медии?

Ние се срещаме с хората не за да разговаряме за политика, а да ги заредим с родолюбие и любов към всичко. Но не съм чул някой да ни се похвали, че подкрепя това правителство.

3. А какво е вашето отношение по въпроса за политиката и протестите? Подкрепяте ли ги?

А за коя точно политика говорите? Ако говорите за политиката на това правителство, аз лично не мога да подкрепя нито едно негово действие. За кои протести говорите? Ако говорите за протестите в столицата, те бяха справедливи. Но протестиращите не предложиха точна алтернатива на сегашната власт. Да се усмихваш и показваш на шайка лъжци и крадци, че си по-интелигентен и възпитан от тях, далеч не е достатъчно да ги накараш да си тръгнат от властта. Та нали само там могат безнаказано да лъжат и крадат.

4. Забравени ли са българските герои и техните завети, текстовете на много от които пеете в песните си?

Българските герои са непознати за огромна част от новото поколение, което познава чалгата и Азис, но не и тях. Има и една малка част от младите хора, чиито семейства са ги възпитали добре, и те са запазили своя български корен. Но при една нормална държава всичко това лесно ще се поправи.

5. Разкажете ни някой интересен момент или случка от развитието на групата.

За 25 години се случиха толкова невероятни комедийни и трагични неща, че ми е трудно да отсея какво да разкажа. Но се сещам за един случай в Стара Загора. Бяхме на съвместно концертно турне с БТР. В съблекалнята намерихме една протрита, изкорубена ватенка и стара окъсана ушанка. Не си спомням на кого му хрумна, но певецът ни облече ватенката, нахлупи ушанката и излезе на сцената, като се озърташе наляво-надясно: „Абе, другари, тука ли е събранието на текезесето, че обикалям тука от един час и не знам къде да отида?“. Хората гледаха стъписани и само се подхилкваха на окъсания смотаняк. В това време ние излязохме и направо засвирихме, певецът свали в движение ушанката и ватенката и запя. Публиката се забавляваше на тази малка шега.

6. Преди време в свое интервю споменахте, че няколко правителства подред ви цензурират. В какво се изразява тази цензура и на какво се дължи тя според вас?

Не съм казал точно правителства, казвам – политици. В какво се състои тази цензура? Ние нито веднъж не сме поканени от Държавата на нито един национален празник, за да изпеем своите песни. През 2002 БНТ сключи договор да излъчи нашето първо DVD. Излъчи само първата част и втората скри. Пенсионираха веднага жената, която сключи с нас договора. През 2008 година същата телевизия ни покани за националния празник 3 март за директно предаван концерт от НДК. Когато разбраха, че ще изпълним песента Батак, ни отрязаха от предаването. А какво да кажем за другите две национални телевизии? След излизането на песента Батак, която се превърна в хит, те до този момент са затворени за нас. За избори сме необходими на партиите, но когато се доберат до властта, сме най-голямата заплаха за тях и бягат от нас като дявол от тамян. Защо ли? Защото ги е страх от нашите песни, защото са лъжци и крадци. Така най-просто мога да обобщя. Ето защо на 2 юни 2013 година ние официално обявихме, че оттегляме доверието си от българските политици и никога вече няма да подкрепим сегашните парламентарно представени партии, както и сегашните извънпарламентарни.

7. Какво трябва да се промени в България? За какво трябва да се борим?

Трябва да се отстранят политическите партии от ръководството на Държавата. До Парламента и толкоз. Да правят закони, нищо повече. Да видите колко малко желаещи да се занимават с партийна работа тогава ще има, когато няма да могат да се назначават по партийному на държавна работа. Тогава ще спрат кражбите и разсипията, тогава ние, хората, ще произвеждаме блага, ще си даваме дължимото на Държавата като наш арбитър и ще си заживеем нормално и заможно като старите европейски демокрации. Но преди това всички усилия трябва да отидат в обучението на децата до 8 клас на отдавна забравени ценности. Ще каже някой – но това виждал ли го е някой? Ами да. Видяла го е цяла Европа как се прави от нас, Българите. Точно това се случва в България след Освобождението, когато самият Вазов е министър на културата в един момент. Тогава, макар и недемократично, направо насилствено, партиите са забранени. Спират да грабят като сега и знаете ли какви са последиците за България в края на 1939 година? Ние сме шести в Европа по стандарт, тогава е златният български лев!


8. Какво искате да кажете на българите?
Още не е късно да вземем съдбата си в наши ръце, братя! Като видите по улиците да вървят политици без дясна ръка и без език, да знаете, че нещата вече са оправени.


Интервюто е публикувано в брой 32 на вестник „Протест“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочетете още:
Основни грешки в копирайтинга

Копирайтинга е дейност, която изисква широки познания и компетенции в различни области. Както във всяка друга професия, и тук има...

Затвори