Основни грешки в копирайтинга

Копирайтинга е дейност, която изисква широки познания и компетенции в различни области. Както във всяка друга професия, и тук има грешки, които не бива да бъдат допускани. В тази статия ще изясним кои са тези грешки и как да се избягват.

1. Проучете добре дейността на фирмата или лицето, за които ще пишете. Голяма грешка е да започнете да пишете статия без да сте наясно с какво се занимава рекламодателят ви. По този начин вие няма да произведете качествен продукт, който да продава. А и вникването в детайлите улеснява в пъти писането след това.
2. Запознайте се с аудиторията, за която ще пишете.  Не започвайте да пишете текстове, преди да проучите коя е целевата група, към която се обръщате. Например ако ще ви четат предимно млади хора, използвайте повече хумор, младежки изрази и т.н. Ако аудиторията е съставена предимно от бизнесмени, пишете по-сериозно, без излишни изречения. Това е много важна стъпка, преди да започнете да пишете.
 3. Не бъдете прекалено описателни. Грешка е да разточвате локуми, когато пишете текст. Хората в интернет нямат време да четат излишни работи. Те искат всичко да им е написано кратко и ясно, за да разберат възможно най-бързо същината на тематиката. Не използвайте и прекалено много метафори, защото има опасност някои потребители да не разберат мисълта ви.
4. Уведомете рекламодателя си, ако ще закъснеете с поръчката. По принцип не е добре да не се спазват сроковете, но на всеки се случва. В такъв случай се свържете с човека, който е поръчал от вас, и му съобщете че ще закъснеете по една или друга причина със статиите, като му се извините и му кажете датата, на която всичко ще бъде готово. Бъдете коректни към рекламодателите си.
5. Голяма грешка е да не проверите за уникалност и грешки. Когато напишете един текст, първото нещо, което трябва да направите след това, е да го проверите за грешки. Ако има такива – отстранете ги. След това проверете уникалността. Непростимо е да изпратите текст, който е с нисък процент на уникалност. Ако вашият случай е такъв, пренапишете статията и я проверете отново. Това са две основни правила в копирайтинга – проверка грешки и уникалност.
 6. Когато трябва да публикувате статия в даден уеб сайт, трябва добре да проучите правилата и изискванията в него. Затова преди да направите публикацията, поинтересувайте се за тези правила, и чак тогава продължете напред. Ще сгрешите, ако сметнете, че ще спестите време, ако не четете „излишни работи”. Това няма да ви отнеме повече от няколко минути, но може да е от ключово значение за изпълнението на поръчката.
7. Не реагирайте агресивно на забележките. Винаги ще се намери някой, който да говори против вас – дали ще е клиент, дали ще е ваш колега, ще се намери. В такъв случай си замълчете и просто продължете да вършите работата си по същество.  Не правете грешката да влизате в конфликти и да си навличате чуждото недоволство допълнително.
8. Никога не смятайте, че знаете всичко! Човек се учи цял живот и е много грешно да решите, че вече знаете всичко около копирайтинга и не ви е нужно повече. Усъвършенствайте се постоянно, следете новите изисквания и техники в областта. Само така вие ще можете да поддържате ниво на професионалист. А и ще сте крачка напред от много ваши колеги, което ще говори добре за вас.
Надявам се, че съм изяснил основните грешки, допускани в копирайтинга и съм ви помогнал. Вярвам, че след като сте прочели тази статия, занапред няма да позволявате дори дребна грешка във вашата работа.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочетете още:
Васил Димитров - журналист
Спомням си…

Спомням си детската градина. Първата половина на 90-те. Имахме т.нар. "Занятие". В това "Занятие" винаги ни сипваха по един "червей",...

Затвори