Most of Evil Winter Fest или какво е да си Бай Ганьо в музикалния бизнес

В последната седмица българското метъл общество е настроено крайно негативно срещу един от българските организатори на концерти. Организатори, чиито събития неведнъж се провалят, които все повече губят доверието на феновете. Организатори, които прехвърлят вината си върху своите партньори. Същите носят иначе примамливото наименование Most of Evil.
Ние, като метъл медия, представяща метъл/рок обществото в страната ни, нямаше как да си затворим очите и да не обърнем внимание на самите фенове по отношение на такъв наболял проблем, какъвто е този с поредния отменен концерт, а именно на Gorgoroth, Vader И Valkyrja.
Кой стои зад Most of Evil? Името му е Ганьо Куршумов и може би в момента се чувства страхотно, за разлика от феновете, които на 2 декември мръзнаха през зала „Юбилейна“ и които тънат в недоумение кога и дали изобщо ще получат парите си за несъстоялия се концерт.
Какво всъщност се случва? Вечерта на 2 декември подгряли весели фенове, които предварително са си купили билет за концерта и са платили нощувки и пътни разноски, защото идват от другия край  на България, пристигат пред зала  „Юбилейна“ за концертa на Gorgoroth, Vader и Valkyrja. След 19:30, по времето, когато вече на сцената трябва да са се качили родните Eufobia, им се съобщава, че концерт няма да има, поради „технически проблеми, които няма възможност да се отстранят навреме“. Всички са разочаровани, из медиите веднага е изнесена информацията, че събитието се отменя, а концерта на  Sodom, който трябва да се състои на следващия ден, е подложен на силно съмнение. Още същата вечер в интернет започват гневни закани и запитвания към Most of Evil какво е станало с шоуто и кога ще бъдат върнати парите на феновете. Отговор никой и отникъде не дава. Организаторите са потънали вдън земя.
Все пак на следващия ден Sodom излизат на сцената и изнасят своя страхотен концерт, на който феновете куфеят и за предния ден. И групата, и посетителите са благодарни едни на други. Но Most of Evil Winter Fest 2011 ще бъде запомнен от голяма част от метъл обществото в България не с легендарните трашъри, а с провала от първия ден на „феста“.
През следващите дни феновете не спират да задават своите въпроси за връщането на билетите, напрежението и заканите към Гани Куршумов ескалират и не без основание. Организаторите не изнасят дори минимална информация, относно възстановяване на суми, било тя и „нямаме пари“. Всички се крият, а феновете започват да обсъждат варианти за осъждане на компанията. Немалка част от тях дори се свързват по телефона с „Куршума“,за да разберат от първо лице какво ще става занапред. Ганьо започва да се оправдава и да твърди, че всичко в медиите е клевета. Като че ли концерт е имало, но лошите медии са организирали заговор срещу него и клеветят, че „концерта е отменен“.
Вчера, 7 декември, компанията, която продава билетите за Most of Evil Winter Fest 2011 – Ticketstream, разпространява съобщението, че тя е само посредник между феновете и организаторите, и не носят отговорност за провалените концерти. Като отговорни посочват Most of Evil. Ticketstream са професионалисти и са работили с къде-къде по-големи събития и концерти. Те са най-голямата билетна компания за продажба на билети за всякакви мероприятия в Централна и Източна Европа и не биха си позволили да направят грешка. При това тяхното изявление се появява преди изявлението на Most of Evil.
При това положение не закъснява и изявлението на Most of Evil, което е пуснато още на 8 декември. В него организаторите посочват „главния виновник“ – Ticketstream. Според тях билетната компания не е превела сумата от билетите на сметката на Most of Evil, с която те трябвало да заплатят на групите. Въпреки, че това изказване е лишено от всякаква мениджърска логика, Гани и компания решават да посочат това като причина за несъстоялия се концерт. А първоначално пред залата като аргумент се изтъкват „технически причини“. Къде е истината? След всичко това излъганите фенове се озовават като че ли в омагьосан кръг – кой е виновника? Ганьо или Ticketstream? За тях това не е важно. Те си искат парите. И с пълно основание.
От страна на групите, в изявлението на Massive Music също се посочва Most of Evil като виновник за провала на събитието. Те също са на мнение, че некоректността на организаторите е станала причина концертите на 2 декември да не се състоят. Изложена е и друга информация, която не беше публична до сега – Samael още не са получили парите си от Most of Evil за концерта, който изнесоха пред българска публика на 10 септември 2011. След всички тези изявления „Куршума“ има смелостта да излезе пред обществото и да сипе обвинения насам-натам и се опитва да замаже очите на феновете, като не признава вината си.
Но явно групите са знаели преди феновете, че концерт няма да има. В 18:24 вокалистът на Gorgoroth Infernus публикува в официалния сайт на групата, че шоуто се отменя, поради непрофесионализъм от страна на промоутъра. Същото твърдение се вижда ясно и в изявлението на Massive Music. Къде си ,Ганьо? Къде си за да обясниш защо всички посочват теб за отговорен, а ти прехвърляш своята вина на партньорите си?
Не знаем дали от небивал късмет, непрофесионализъм или случайност господата организатори от Most of Evil успяха да разочароват стотици фенове, с издънките около организараните от тях концерти и то в рамките на само една седмица.
Както знаем, на 3 декември организирания отново от тях концерт на Ванеса Мей закъсня с около 2 часа. Всички почитатели на знаменитата цигуларка бяха принудени да чакат извън залата, измръзвайки, на прав крак.
Естествено, ние вярваме в това, че вината е на г-ца Мей. Вярваме, че не се е явила на саундчек предварително и е закъсняла, но все пак смятаме, че MOE, като организатор на събитието трябва да се чувства отговорен и реално да „организира“ нещата. А не отново в Бай Ганьов стил да сипе обвинения в различни посоки. 
До този момент г-н Куршумов не отговаря на телефона си, както и на имейла си. Дори стената на фейсбук страницата на Most of Evil  е заключена, за да не бъде притесняван от търсещи парите си фенове. Явно само е платил на някоя студентка по ПР за да пуска интригантски прессъобщения. 
Това не са първите случаи с измамени фенове, неизплатени билетни суми и отлагания на концерти в последния момент. Българските метъл и рок фенове отдавна са изгубили доверието си, в който и да е организатор.
Г-да бизнесмени, ние сме от горепосочените фенове и много добре знаем, що за ангажименти, време, пари, пътувания и емоции се влагатат около организиран от ВАС концерт на любимите ни групи. Поемете отговорността без да ни прехвърляте отсам-натам. Какво очаквате? Вие да съобщите писмено, че вината не е във вас, а ние да си търсим левчетата из разни полски буукинг агенции и посредници, продаващи на билетите ви?
Не бяхте ли вие организаторите? Когато купувахме билетите на тях не присъстваше ли ваше лого? По плакатите за събитието също. Пък дори и фестът беше кръстен на компанията ви. Естествено, че ще държим вас под отговорност за целия цирк.
На ваше място бихме се радвали, че на този етап феновете си търсят само и единствено материалните обезпечения (равни на цената на билета), които им нанесохте.
Чувствате ли се въобще виновни за нещо?
Публикувано в онлайн метъл медия Dark-Date.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *