Попълване на Годишна Данъчна Декларация – Деклариране на притежание на акции (ВИДЕО)

Как да попълним годишната данъчна декларация - Деклариране на притежание на акции- Приложение 8

Продължавам с поредицата видеа, в които показвам как да попълваме различните части на годишната данъчна декларация и приложенията към нея. Този път ще демонстрирам как правилно да декларираме притежаваните от нас акции в чужбина. Това приложение (Приложение No. 8) се попълва тогава, когато имате закупени, но все още непродадени акции. Т.е. ако през изминалата година сте купили 10 акции на New York Stock Exchange, но все още не сте ги продали и ги притежавате, то тогава трябва да отбележите това във въпросното приложение.

В другия случай – ако през миналата година сте закупили, а след това сте продали въпросните акции и сте реализирали печалба, тогава трябва да попълните Приложение No. 5 – в това видео показвам как се попълва тази част от данъчната декларация.

Закупените, но непродадени акции, т.е.  назатворените позиции, не се облагат с данък – те само се декларират пред НАП. Другото важно нещо е, че когато вписвате попупната цена на ценните книги, го правите в две валути – във валутата,в която сте ги закупили и в български лева. Стойността на акциите в български лева се изчислява спрямо курса на валутата в съответния ден спрямо фиксинга на БНБ.

В клипа съм акцентирал върху попълването на Приложение No. 8, но независимо кои приложения попълвате, трябва да минете през частите Данни за декларатора, Част III и Част IV. Ако срещате затруднения с попълването, можете да видите как се случва това подробно в това видео.

Ако имате доходи от P2P платформи, можете да видите как да отбележите това в данъчната си декларация в този клип.

Ето и краткото видеоръководство:

4 Responses to Попълване на Годишна Данъчна Декларация – Деклариране на притежание на акции (ВИДЕО)

 1. Красимир каза:

  Бих искал да попитам дали трябва да декларирам акциите които притежавам.
  Миналата година закупих румънски акции Romania ETF чрез Експат капитал-дружество за управление на активи.
  Трябва ли да ги декларирам както е описано в това видео?
  Благодаря

 2. Никола Петров каза:

  Трябва да декларираме всички акции, които притежаваме или само тези, които сме придобили миналата година?

  • Независимо от годината им на придобиване, ако притежаваме акции, според законодателството трябва да ги декларираме като притежавани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочетете още:
Гневът на мравките

Мравките биват наричани „санитарите на природата”. Те почистват територията си от яйцата на вредните насекоми. Те поддържат природата жива и...

Затвори