VRANI VOLOSA: Pagan метълът има бъдеще у нас

Vrani Volosa e една от най-популярните български паган метъл банди. Интервюто е по повод подписването на договор за разпространяването на албумите им в Германия и околните ù страни. Ще прочетете неща за групата, неизвестни досега.


1. Отскоро албумите ви се разпространяват в Германия и съседните ù страни. Как се чувствате предвид този факт и как се стигна до него?

Поздрави на екипа и читателите на „Родна касапница”! Имаме повод за малко празнуване след тези наистина приятни за нас новини. Разбира се, много сме щастливи и същевременно настроени за още по-усилена работа, свързана с дейностите на Vrani Volosa. Не зная до каква степен феновете на метъл музиката у нас са запознати какво всъщност се случи и затова накратко разяснявам – беше подписан лицензионен договор между нашия издател Corvus Records и германската музикална компания Einheit Produktionen, който регламентира преиздаването на двата албума на Vrani Volosa на териториите на Германия, Австрия, Швейцария, Белгия, Холандия и Люксембург. До предоставянето на лиценза се стигна след не много дълги преговори, тъй като двете компании имат отношения още от излизането на първия ни албум „Where The Heart Burns”, когато от Einheit поеха дистрибуцията на диска за Германия. В този период получихме хубави рецензии в тамошните медии и това предизвика немалък интерес сред германските метъл-фенове, имахме нелоши продажби, без да сме направили и един концерт там. На фона на това мисля, че не е неочаквано желанието на немския лейбъл да поеме по-сериозни отговорности, свързани с промоцията на нашата музика в тяхната страна и региона.


2. Включват ли нещо ново германските издания? 

По план в гореспоменатия регион от 6 държави на 27.05.2011 ще се появи вторият ни албум „Heresy/Ерес”. При него ще запазим списъка от песни, който българските фенове знаят вече, единствената промяна е свързана с оформлението на опаковката – тя отново ще е стилен диджипак, но няма да е формат А5, а ще е с размерите на нормална кутия за дискове. Това доведе до малка преработка в дизайна на обложката, но общо взето идеята за портата към един нов свят се запазва.
Нашият дебют „Where The Heart Burns” ще се появи или в края на лятото, или в началото на есента, все още липсва официална информация от Einheit Produktionen. Опаковката е отново диджипак, корицата ще има леко променен дизайн отново, а за корекции в списъка от песни ще ви уведомя по-късно във времето, тъй като от Einheit не са пуснали все още официалната информация.

3. Неотдавна фронтменът на PRIMORDIAL Alan Averill се изказа доста положително за Vrani Volosa. Какви са контактите ви с него и на какво смятате, че се дължи доброто му впечатление за вас?

С Alan имаме контакти още от далечната 2003-та, когато му изпратих въпроси за интервю и той беше любезен да отговори. Впоследствие той се поинтересува за музиката на Vrani Volosa и аз му изпратих промото ни „Vedi”. Бях много изненадан, когато Alan ми писа няколко седмици по-късно, за да ме уведоми, че много му допада музиката ни и ме помоли да направи копия на негови познати в ъндъргараунд средите. Оказа се, че е разпратил дискове на медии – фензинове, списания, хора, занимаващи се с откриване на нови групи за по-големи музикални компании и сега, години по-късно, разбирам колко важно е било осъществяването на връзката с този прекрасен човек. Наистина ми е трудно да кажа какво го е впечатлило толкова – помня, че беше много ентусиазиран и въодушевен от китарната работа и беше споменал, че се размазва на „Крушение”. Не сме се срещали с него все още на живо, но това рано или късно ще се случи, защото имаме много специална връзка, а и аз съм голям почитател на Primordial и се надявам да ги видя на сцената, а защо не и да забием заедно!

4. По думите му „да си от страна аутсайдер не е никак лесно, необходими са в пъти повече усилия“. Какво ви струваха тези усилия, за да стигнете дотук?

Ами, виж, не искам да се оплаквам, сами сме си избрали пътя, носи ни голямо удоволствие, въпреки че не е никак лесно като цяло да си музикант у нас. За да имаш хубава апаратура и хубави инструменти, трябва да инвестираш само лични средства, записите – също. В емоционален план пък музиката ни дава наистина много, а още по-приятно е, когато си на сцената и усетиш връзката с почитателите по време на концерт. С две думи това си е една самоубийствена романтика, но пък понякога слънцето изгрява на хоризонта и наистина нищо не се знае какво може да се случи.

5. Какво е мнението ви за българската метъл сцена?

Всички от Vrani Volosa сме ценители и почитатели. Аз лично имам интересна колекция от дискове и касетки от всякакви периоди на развитието на метъл музиката у нас, да не говорим за постери, флайери, брошури, статии от вестници и списания, автографи, чернови на текстове (истински уникати!) и какво ли още не. В момента има много интересни групи, но липсва медийното покритие, което да тласне повече хора да проявят любопитство към родните банди. Истината е, че за да живне сцената, феновете просто трябва да са безкомпромисни и да купуват музика и мърчандайз. Това си е реален приход за изпълнителите, който може да се вкара в записи или апаратура. Само така може да се вдигне качеството!

6. На 15 май ще направите полу-акустичен концерт в София. Какво да очакваме на него и с какво той ще е по-специален?
В клуб „Fans” ще направим концерт от две части – в едната ще свирим с акустични китари песни от творчеството ни, нещо ново за нас в официален концерт и нещо, което правим най-редовно през лятото на плажа. Мисля, че ще е едно интересно изживяване както за нас, така и за публиката. Във втората част на концерта почитателите ни ще видят Vrani Volosa в обичайната светлина, все пак не сме идвали в София от юни миналата година, така че ще ни е приятно да се видим и да покуфеем заедно!

7. Тази година ще имате честта да свирите и на Party Open Air Festival, който се провежда за първа година. С какви нагласи сте за този фестивал?
Ооо, този фестивал ще бъде истински празник за метъла у нас изобщо! Вероятно ще бъдем там и през трите дни и ще бъдем с много приятели да хапнем и да пийнем, а защо не и нови познанства да завържем. Интересно ми е да видя толкова много български групи и съм настроен крайно положително. Тази идея заслужава само адмирации, пожелавам на организаторите много успех, да са в кондиция и имат сили по време на феста и живот и здраве да направят събитието традиционно! Използвам възможността да поканя всеки, който мисли, че има възможност да присъства.

8. Какво беше началото за Vrani Volosa?

Началото беше много спокойно, без някакви сериозни планове, не си давах много зор, ако трябва да бъда откровен. Astaroth, човекът, който беше зад пулта за двата ни албума, е основната причина да започна да гледам малко по-сериозно на това хоби. Той изигра съществена роля в начина ми на мислене при композирането и аранжирането. Той е много взискателен и ми създаваше много ядове по време на записите (а дали чувството не е било взаимно, хехе!). Началото на Vrani Volosa е съществено белязано и от влиянието на Alan от Primordial и на нашия издател Емил Сапаревски. Не мога да забравя и чудесната ми комуникация с Negru от Negura Bunget, който сподели много интересни неща за тяхното съществуване, които пък ме вдъхновиха и ме амбицираха малко повече за бъдещето на Vrani Volosa. Имали сме много трудни моменти, особено след излизането на „Сърцето” – раздялата ни с тогавашния ни вокалист Атанас ни тласна в нова посока и, може да се каже, беше ново начало за бандата и, разбира се, огромно предизвикателство в идеен план – как би звучала групата без него.

9. Защо се насочихте към паган метъла, този стил в България не е много разпространен?

Не мога да кажа, че съм се насочвал – всичко стана съвсем естествено. Просто запаметявах в главата си това, което излизаше от китарата, сглобявах идеите и крайния резултат можете да чуете в “Where The Heart Burns” и „Heresy”. Връзката между Vrani Volosa и pagan метъла или поне това, което се дефинира като pagan, e основно в лириките. Смятам, че в музикално отношение успяхме да изработим донякъде свой стил, който пък не се припокрива много с групи като Arkona, Negura Bunget, Korpiklaani, Finntroll и др. И аз не знам – може би отношението ни към света е такова едно – pagan хехе. Вижданията ми относно езичеството в днешно време са почти изцяло философски, а не толкова религиозни и по-точно мястото, което заема днешният човек в един модерен свят.


10. А мислите ли, че този стил има бъдеще у нас?

Определено! Веднага ми хрумват имената на две интересни групи – Shambless, които наскоро извадиха нов албум, който още не съм си купил, но от това, което чувам в MySpace-страницата им, е много завладяващ, малко в стилистиката на Summoning и ми се струва, че ще е богат на атмосфера. Другите са Балканджи, които умело се заиграват с метъл, фолклор и защо не джаз. Може би пропускам и други имена в момента, но тези ми идват на прима виста. Надявам се, че покрай тях ще се появят и други интересни формации.

11. Какво искате да изразите чрез музиката си?

Ами то това, което се получи като музикално послание, всъщност не е планирано и обмисляно предварително, но въпреки всичко има осезаема разлика между двата ни албума в това отношение и затова ще ги разделя. „Where The Heart Burns” е мрачна меланхолична творба, изпълнена с чувство за безвремие, сякаш си попаднал в капана на определено място и специфично време и не можеш да се измъкнеш оттам, докато „Heresy” е доста по-жив, по-праволинеен, право в лицето, и в него сякаш струи светлинката на надеждата. Обичаме да свирим песните и от двата албума и сякаш ставаме герои от филм, пиеса или книга за определено време. Много е интересно усещането.

12. Кой е най-незабравимият момент от музикалната ви кариера?
Имаме толкова много незабравими моменти, но този, който ми е най-емоционален е, когато получих пратката с първите копия на “Where The Heart Burns” и хванах в ръце диска за пръв път, направо ми идеше да се разплача. Дядо ми си беше отишъл от този свят няколко дни преди това и оттогава сякаш ми е тръгнало така – след тежък житейски момент следва светлинката в тунела, емоционалното въздигане.

13. Да очакваме ли скоро нов албум от Vrani Volosa?

Със сигурност ще забавим старта на записите поне до зимата, имаме материал и то доста, но се иска сериозна работа, а и някои парчета все пак ще отпаднат, заради ограниченото времетраене на компактдиска. Освен това очакваме развитие от ситуацията с лиценза за Einheit, не изключвам вариант да свирим в чужбина до края на годината, а оттам какво ще изскочи, никой не знае. Затова и не бързаме да си правим планове. Но мога да уверя хората, които обичат Vrani Volosa, че няма да бъдат разочаровани – новият албум ще бъде отново своеобразно интересно пътуване и се надявам, че каквото и да става, ще го изживеем заедно!


14. Какво ще пожелаете на потребителите на dark-date.net ?

Приятели, пожелаваме ви да бъдете здрави и щастливи и отдадени на българската метъл музика! Поздрави от Vrani Volosa!

Интервюто е взето за българската метъл медия www.dark-date.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *