Site Talk – навлиза ли нова пирамида в България?

Има ли нова измама с пирамида в България

 

През последните години в България все по-активно става навлизането на компании с пирамидална структура. Последната, която бе обект на медиен скандал, беше SCI. В този материал ще представя една друга фирма, с което целя да предпазя много от вас, защото българите по принцип не сме много образовани на тези теми и се учим чак когато се опарим.

Става въпрос за т. нар. онлайн социална медия SiteTalk, която е част от международен интернет холдинг, който е активен в много страни и за момента в България не е много популярен. Освен социалната медия в холдинга влиза и Oppurtunity Network (OPN) – това е т. нар. „бизнес център“ , където се следи всичко ставащо около продукта SiteTalk – доходи, информация, актуализации.

Какъв е методът на организация на компанията? Има борд на директорите, който се състои от най-висшите хора. Всички, които стоят под тях, на всички нива в OPN SiteTalk, са организирани в мрежа, от която „големите“ печелят. По-късно ще поясним как става това. Т. е. ако виe сте регионален мениджър и имате мрежа от 5 човека, вие печелите процент от всеки доход на тези пет човека. Ако обаче тези хора също имат по 5 човека в собствена мрежа (общо 25), вие вече печелите от всички 25 човека в тази мрежа. Разбира се, хората, които стоят над вас, също взема процент от тези 25, както и от самите вас.

Звучи ли ви като пирамида? Не се наемам да отправям твърдения дали OPN SiteTalk е пирамида или не, а само ще приведа определението и спецификите на финансовите пирамиди.Според определение в авторитетната международна енциклопедия „Уикипедия“:

1. „Финансовите пирамиди представляват модели за печелене на пари, при които приемането на нови членове носи приходи на старите членове“. В нашия случай имаме ли съвпадение с това определение? Със сигурност да.

2. „Финансовите пирамиди обещават на жертвите много по-големи приходи от колкото тяхната инвестиция. Това трябва да стане за кратък период от време.“ Това обещание също го имаме. По-нататък ще поясним повече за това.

Как процедира OPN SiteTalk и къде има съмнителен елемент?

Ето как протича процесът на „вербуване“ на нови членове в компанията. Има два варианта. При първия вариант ваш приятел ви се обажда и ви моли да се видите за 20-30 минути, защото иска да ви „сподели една много интересна информация в областта на социалните медии“. Има си специални фирмени уроци, чрез които ако от отсрещната страна ни откажат, да я притиснем и да осъществим желаната среща. На тази среща вие отивате и се срещате с приятеля, който ви се е обадил с идеята, че ще пиете по кафе, кола, бира или каквото се сетите. Той обаче започва да ви обяснява в каква велика компания работи, как прави много пари от това, как и вие можете да станете като него, при това изобщо не е необходимо да имате каквито и да е качества. Както изпълнителният директор на OPN SiteTalk за България – Георги Русев – казва: „За тази работа не стават всички хора. Стават само тези, които са живи“. Достатъчно цинично и достатъчно показателно, че дори да сте най-глупавият човек, на вас ви се предлагат бизнес възможности, които е против всякаква логика да бъдат осъществени. И децата знаят, че за бизнес, особено при такъв, при който се работи с много хора, се изискват немалко умения и способности. Е, явно за този тип предприемачество не са нужни…

След като ви изговорят сладки приказки за много пари, ви канят на „презентация“ с директора на компанията в България, за когото споменахме – Георги Русев. Умишлено ви споменават само част от информацията, при това повърхтностно, колкото да ви провокират интереса и да поискате да отидете на тази презентация. След като отговорът ви за присъствието е положителен, ви връчват покана и ви искат да заплатите 10 лева (!), които били символични и се заплащала лична консумация. И го правят по начин, по който не можеш да откажеш. Ако все пак си от по-„невъзпитаните“ и кажеш, че имаш друга работа, започват манипулативни реплики с цел да те притиснат и да се окажеш в неизгодно положение.

Вторият вариант за вербовка е следният: От компанията се свързват с различни фирми по телефона (или отиват на място) и им предлагат „изключително изгодна оферта“ за безплатна онлайн реклама на бизнеса (защото в SiteTalk има опция уж за ваучери от типа на grabo, но не се искали пари) И тук добра роля изиграват сладките приказки за повдигане на печалбата и принципа е същия – общи пояснения за компанията, международния пазар, на който се работи и т.н. И накрая отново номера с 10-те лева, на които малко бизнесмени могат да откажат поради необходимите обноски. На презентацията с Георги Русев, разбира се, малко се говори за тази безплатна реклама, защото аудиторията е съставена от всякакви хора и не може да се отдели много време специално на бизнесмените, макар че при първата среща им се гарантира, че всичко ще им бъде разяснено от „А“ до „Я“.

Така, уж кратки срещи за безплатна реклама и представяне на интересна информация за онлайн социалните медии, но процесът се проточва. В уречения ден отивате на въпросната презентация с директора Русев, където той ви обяснява историята на OPN SiteTalk, как преди време той работел за немалко пари в някоя си фирма, но напуснал, за да направи тази социална мрежа и изобщо не съжалява, обяснява, че е уникален шанс да участвате във фирмата и други неща от този сорт. Накрая ви казва, че това е всичко за вечерта и ви казва, че на другия ден в 9:00 часа всички трябва да дойдат на същото място, за да чуят по същество възможностите на SiteTalk.(!) Ако дотук нещата не ви звучат достатъчно съмнително и отегчително, то има още какво да се каже.

Ако отидете на другата сутрин на поредната среща с въпросната компания, ще чуете за всички „възможности“, от които „можете да се възползвате“. Какви са опциите – можете да участвате във фирмата и да „правите големите пари за много кратък период от време“, само че трябва да влезете с „малка сума“, която варира от няколко стотин до няколко хиляди евро.(!) Нека припомним по-горе казаното: „“Финансовите пирамиди обещават на жертвите много по-големи приходи от колкото тяхната инвестиция. Това трябва да стане за кратък период от време“. Тук имаме точно тази ситуация. Ако евентуално решите и се подлъжете да влезете във фирмата, трябва да направите още няколко срещи с някой от мениджърите на местно ниво и чак тогава започвате работа. Но пък е добре въпреки това да отидете на едно още „по-висше“ събитие, наречено SiteTalk Day, което вече струва 20 лв и се провежда в конкретен град. Значи може да сметнете и пътните. Вече броите ли срещите и събитията на SiteTalk, които ви накараха да посещавате?

От манипулативна гледна точка OPN SiteTalk са перфектни – успяват да убедят хората, че при дадена инвестиция за изключително кратко време ще си ги избият и ще са на плюс с няколко хиляди евро. Разбира се, прави се схема, според която вие трябва да изграждате мрежа от хора, които от своя страна да изграждат свои мрежи и така нататък на този принцип. Обещават се пари, които изобщо не са сигурни, като винаги се говори с големи числа – както тези на членовете в дадената мрежа, така и тези на парите. За да звучи по-гръмко.

Е, тези неща с изграждането на „мрежи“ не представлява ли точно пирамидалната структура? Колкото по-голяма мрежа изграждаш, от толкова повече хора печелиш (ако изобщо спечелиш). И от всеки, който се намира по-долу от теб в пирамидата, извличаш евентуален доход. Това пък е първият принцип на финансовите пирамиди, който посочихме: „Финансовите пирамиди представляват модели за печелене на пари, при които приемането на нови членове носи приходи на старите членове“. Всъщност най-голямото (а и единствено) оръжие на SiteTalk, че не са пирамида (защото много хора ги обявяват точно за такива), е, че били листнати на фондова борса. Това не означава, че този факт няма да е временен, нали така?

Някой ще каже, че тези неща си ги измислям или пък, че съм проверил-недопроверил, но това не е вярно. Ще ви разкажа за моя опит в OPN SiteTalk и ще ви представя историята от първо лице. Аз попаднах в компанията по първия описан начин – чрез приятел. След презентацията на Георги Русев, който освен парите, които искаше, предлагаше и безплатна за новопостъпилите стажантска програма, продължаваща три месеца и при която се заплаща на стажанта сумата от 450 лв всеки месец + евентуални бонуси. Разбира се, нямах никакво намерение да давам някакви пари за нещо, което дори не ми беше обяснено детайлно, нито пък да посещавам митичния SiteTalk Day.

Но реших, че щом ми се предлага да влезя без никакви инвестиции и при положение, че ще ми се плаща, няма какво да губя и реших да опитам със стажантската програма. Подписах някаква декларация за ангажираност, за която не съм убеден, че има юридическа сила, като внимателно прочетох условията и ги приех. Работата се състоеше в това да се организират вербовки (т. нар. „срещи“) с всякакви хора, колкото се може повече на ден. Като новобранец организираните от мен срещи се водеха от регионален мениджър, като евентуалните бизнес партньори (тези, които ще влезят с определена сума във фирмата след презентацията на директора Русев) влизаха в мрежата на този мениджър. Тоест в началото работиш за мениджъра, а ти си чакаш месечното заплащане. Въртиш и по цял ден телефони, за да се свързваш с фирми, с които да осъществиш среща. В декларацията, която подписах, се посочваше, че се осигурява служебен телефон, но такъв не получих. Говорих от личния си. Казаха ми, че когато дойде време за сметката ми, ще я платят. Посочваше се също, че ако стажантът с откаже по-рано от 20 календарни дни от програмата, той заплаща за всеки ден от този период по 10 лв.

Изпълнителният директор Русев идваше в града за презентация на всеки 2 седмици. При едното си идване реши да промени критериите при броя срещи на ден – минимум по 4 на ден. Такива критерии никъде не бях подписвал, те ми се налагаха просто така, защото Главния така е решил. Предвид, че се работи с хора, понякога нямаш възможност и 2 срещи да направиш. Тогава това ми напомни за комунизма – няма значение от работата, нормата трябва да се изпълни.

Наближаваха тези 20 дни, когато бях взел решението, че ще напусна компанията. Видях какво се случваше вътре – борби между мениджърите, манипулации, граничещи, а понякога равносилни на лъжи. Изчаквах да минат нужните 20 дни, за да напусна и да не заплащам обучението, което се състоеше само в това да гледам как се манипулират хора. В определени моменти дори имах чувството, че ако мен ме пуснат, ще се справя по-добре. Минаха малко повече дни, като идеята ми беше да взема първата си заплата и да обявя, че не желая да продължа работа. В един момент останах с малко пари, а сметката ми за телефон стана голяма и не можех да я платя, за това помолих да ми платят известна сума няколко дни по-рано. Тогава ми казаха: „Ами ние няма да ти платим. Даже щях да ти искам 99 евро (198 лева!), защото Георги Русев отмени стажантските програми и вече в бизнеса може да се участва минимум с толкова“. Значи така – декларацията, която била със сила на договор, е прекратена едностранно, без мое знание. И сега ме карат да им плащам 200 лева, защото стажантски програми вече нямало. Да, ама аз съм дошъл като стажант. Ако ще прекратявате тези програми, направете го, но поне изчакайте да изтече периода на всички стажанти. „Не, това е неудачен вариант“, ми се казва отсреща. Като казах, че никъде не съм се подписвал под споменатите по-горе нови критерии и че съм влязъл като стажант, отговор нямаше. Нямах никакво намерение да им давам пари. Тогава казах: „Напускам, какво трябва да подпиша“. Оказа се, че нищо не трябва да подписвам (!) Значи, хем съм легално на работа, хем нищо не подписвам при напускане. Нека вдигне ръка този, който при напускане на работа (легална) не подписва никакви документи. Всичко това означава ли, че OPN SiteTalk по един или друг начин е нелегална фирма?

Все пак ми обещаха, че ще ми платят сметката за телефона. Да сме се чуели по джиесема другата седмица и да се разберем за дата, час и място. Е, звънях по телефона. Затваряха ми. Писах и в сакралния сайт SiteTalk – реакция никаква. Тогава ми стана ясно – нито телефон, нито заплата ще ми платят. Просто бях измамен. За щастие не до толкова, до колкото им се искаше от така величествения OPN SiteTalk – не дадох никакви пари като „инвестиция“ във фирмата.

Описах всичко това с цел да ви представя какво представлява тази компания, какво ви очаква, ако влезете в нея – това е личният ми опит, а не вълшебна приказка. Описах ви и метода им на работа – вие преценете дали това е пирамида или не. Чувствах се длъжен да ви информирам за това ново явление в България и опасностите, които крие то. Ако някой дойде и ви каже, че можете да направите големи пари от една онлайн социална медия (и не ви каже коя е тя) или пък ако сте бизнесмен и ви предложат безплатна онлайн реклама (и отново не ви се представят) – не приемайте. Мен ме измамиха. Не го позволявайте и вие!

3 Responses to Site Talk – навлиза ли нова пирамида в България?

 1. Anonymous каза:

  Четох някъде,че едни младежи от Прибалтийските държави наети от една подобна структура,я ударили със 1,5 млн. евро.Не може тоя Русев да е толкова хитър.Сигурно има начин някой да го изработи.

 2. потърпевш каза:

  този човечец си е една манипулативна пионка, която си трупа парици на хорския гръб. Под него така наречен мениджърски екип прави същото.
  За съжаление и аз бях наивен и влязох с пълния пакет взет на кредит с обещанията за печалби и разговори с ненапълно изказана изстина за това как се случват нещата в тази пирамида. А пирамида защото при обещания за покупки на акции, осигуряване на наследственост на дяловете и бла бла разбираш как след 2 години парите ти са се намалили на 50% а ти си се оказал с едни витамини подарък 🙂 срещу 5000 лв
  Когато започнах този МЛМ считах, че е реален, но много бързо се отказах след като разбрах, че трябва да лъжа хората за да си избия парите. За това приемам да си остана със загубата на едни пари, които никак не биха ми били излишни вместо да набутам някой друг. Обицата си я нося, но определено участвам и в друг МЛМ за които получаваш реален продукт, ако не друго, не е като този все едно си купуваш въздух.

  • потърпевш, лошо си се минал с тези пакети. Мен не успяха да ме метнат до там, много бързо ги усетих какви са. И наистина може би, колкото и странно да звучи, необходимостта да мамиш и други хора те кара да се осъзнаеш какво правиш и че това не е нормално. И се оттегляш докато е време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочетете още:
Как да провокираме етническа омраза в обществото?

Пиша тази статия с разочарование. Разочарование както от манталитета на част от народа ни, така и от „елита” ни. Събитията...

Затвори